Smakkampen restaurang

Ny och spännande gastronomi på lokala råvaror

Ett av våra övergripande mål är att lyfta kockar och producenter i Gävleborg. Synliggöra inte bara våra fantastiska bönder, odlare, fiskare och förädlare utan också kockarna. För att vara med och tävla i Smakkampen lämnar man in recept och listor på de lokala råvaror man vill tävla med. Sen sker ett urval av de kockar som får tävla. I år, 2024, är temat ”Gräv där du står”. Tävligen går av stapeln i de tävlande kockarnas kök eller annan vald plats. En jury som består av våra samarbetspartners Gefle Dagblad och Menigo samt representater från MatVärden ingår i juryn. Den här tiden på året är det inte det stora utbud man kanske skulle kunna önska av lokala råvaror och det gör det hela mer utmanade för kockarna. Vi anser att kan man göra en tre rätters middag i mars och servera lokala drycker till då finns det inga ursäkter resten av året. 
Kockarna är trendsättare och anbassadörer för den lokala matkulturen. MatVärdens sätt att driva på utveckling är att utbilda i matarvet, synliggöra alla producenter och visa på möjligheterna att laga fantastisk mat på råvarorna från vårt län.
Tävlande kockar äter också hos en annan kock under Smakkampen, som jurymedlem. Även inbjudna livsmedelsproducenter sitter i juryn.

När vi startade Smakkampen var ett av målen at få kockarna att vilja tävla vidare i nationella tävlingar som Årets Kock.
Man kan vara verksam i vilka kök som helst, offentliga eller vanliga restauranger. Smakkampen är ett sätt att stärka nätverken mellan kockar och producenter samt visa upp kreativiteten som finns hos kockarna.
Vill du tävla i nästa års Smakkamp? Här av dig till oss på MatVärden. Vi driver också Smakkampen Outdoor och Smakkampen Dryck.

Mer inom event och inspiration

Hur kan vi hjälpa dig? Kontakta oss.