Nyskapande landskapsmåltider
Sveriges Landskapsmåltider är ett projekt som genererat kreativa och nytänkande tolkningar av våra regionala mattraditioner. Målet har varit att locka nya generationer att upptäcka och uppskatta landskapens unika råvaror och måltidskultur, och på så vis stimulera landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige.
Bakom projektet ligger Folkets Hus och Parker, Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien som tillsammans engagerat kockar, bagare, råvaruproducenter, designers, konsthantverkare och dryckesutvecklare i hela landet. Resultatet har varit fantastiskt! Nyskapande landskapsmåltider som hyllar traditionerna
samtidigt som de bjuder på spännande och moderna smakupplevelser.
Sveriges Landskapsmåltider är en satsning för att bevara och utveckla våra regionala matkulturer, samtidigt som vi skapar nya kulinariska upplevelser för besökare att upptäcka. Vi är stolta över att bidra till landsbygdsutveckling och gastronomisk turism i Sverige, och vi hoppas att du kommer att ta del av och njuta av våra nyskapande landskapsmåltider.
Menyerna för Hälsingland och Gästrikland är skapade av kockarna Daniel Coyet, Fredrik Knief och Hans Erik Holmqvist i samarbete med Per Bill, Landshövding Gävleborg. Flera rätter har också utvalda drycker som passar till.
Vi vill att så många som möjligt ska vilja laga de recept som är framtagna för Hälsinglands och Gästriklands landskapsmåltider. Här finns inspiration för att bjuda på en bit av vår region. Vi har också gjort varianter på recepten som passar till utomhusmatlagning. Många av ingredienserna är dessutom utbytbara. Ta det som är i säsong! Använd färska hjortron istället för hallon, gös istället för abborre, helt enkelt det som erbjuds från de producenter som finns i din närhet.