Smakkampen Restaurang 2024 är igång!

Nu är Smakkampen igång! Årets tema är ”gräv där du står”. Fredrik Backman, kock på Göransson Arenarestaurang, bjöd tävlingsjuryn på en helt lokal meny på råvaror från länet. Det är en stor utmaning att i den här säsongen laga en trerätters på det som finns att tillgå i regionen just nu och det gjorde Fredrik. Rotfrukter var ett genomgående tema och stuvningen till gösen hoppas vi kommer på menyn nu på arenan! Mjölkstuvat har aldrig känts så modernt! Mjölk och mjölmat är ju en stor del av vår matkultur.
 
Drycken var också genomtänkt. Lokal must både från Järvsö och Valbo serverades till både fördrink och till maten.
Hovmästare Anna Kaunitz var Fredriks högra hand under kvällen.
 
Tävlingen går till så att de sex kockarna serverar en meny som bedöms av en jury som i år består av Gefle Dagblad föreningen MatVärden, representanter från sponsorn Menigo och minst en av de övriga tävlande kockarna samt någon matproducent. På den här middagen var kocken Knutte Larsson med i juryn och Sandra Lövenborg, förädlare på Högbo.
Fredrik Backmans tävlingsmeny:
Förrätt: Tataki på Wagyu med umamicreme, picklad kantarell och friterad jordärtskocka.
Huvudrätt: Havtornsmarinerad gös, rostad rotfruktsstuvning med fermenterad morot, picklad majrova och örtig sås på körvel och ärtskott.
Dessert: Karamelliserad morotsglass med palsternacksströssel, morotsglaze och färskostcrumble.
Fisk från Storsjön och bär från Gästrikland.