Succé för Hälsingeostkakan på ostfestivalen!

Ja, det blev trångt kring borden när besökarna ville smaka på Hälsingeostkaka i dagarna tre under Ostfestivalen som gick av stapeln nu i helgen på Nordiska museet i Stockholm. I MatVärdens monterområde fanns tre företag från Hälsingland, Föne Ostkakeri, Forsa Gårdsmejeri och Hälsinge Hallåmi samt ett från Gästrikland, Häcklegård. Samtliga visade stolt upp sina egna varianter av Hälsingeostkaka. 

"En häftig upplevelse"

Häcklegård hade bunkrat upp rejält inför festivalen men Maria och Lennart Sjöberg var ändå överraskade över den goda åtgången:

- Vi tog med oss massor av ostkaka eftersom tanken var att vi även skulle leverera till en återförsäljare på vägen hem men det kan vi inte göra för allting gick åt! berättar en väldigt glad Maria.

- Det har varit en riktigt häftig upplevelse, fortsätter hon och berättar vidare att flera intresserade återförsäljare kontaktat dem under de tre dagarna och att detta kan komma att ge ännu mer snurr på affärerna. Lika nöjd är maken Lennart som dagarna långa ihärdigt serverat hundratals smakprov och med glatt humör berättat om skillnaden mellan Hälsingeostkakan och den småländska varianten, en fråga som ofta ställdes. Bland annat Carl Jan Granqvist tog sig tid att smaka på och berömma ostkakan.

Lennart Sjöberg med Carl Jan Granqvist

Även Hälsinge Hallåmi fanns på plats från början till slut och paren Karin och Erik Svensson samt Hans och Ulrika Frisk är också de entusiastiska över flödet av människor, försäljningen som gick över förväntan och framför allt över den fina feedback konsumenterna gav när de smakade på både deras Hälsingeostkaka och Hallåmiostarna.

Många nya tänkbara återförsäljare

- Vi gjorde mer än 300 kg ost inför detta och vår hallåmiost tog nästan helt slut! Det var synd att vi inte hade anmält oss för att vara med i tävligen om den godaste osten för det var så många som ville rösta på oss, berättar Karin Svensson glatt. Hon fortsätter, smått överrumplad över allt som hänt:

- Det var en helt perfekt arena att marknadsföra oss på och det gav verkligen resultat; flera grossister, detaljister och saluhallar har kontaktat oss. Bland dem även en som blev helt lyrisk över våra ostar och som skulle vilja exportera dem till Mellanöstern, främst till Irak och Dubai... 

Hallåmiost och Hälsingeostkaka

-Ingen av oss har riktigt landat ännu efter det här roliga äventyret, vi ska sätta oss ner snart och summera det hela, konstaterar Karin.

MatVärden hade gjort i ordning infofoldrar om Hälsingeostkakan och de hade strykande åtgång bland de 6500 ostintresserade besökarna som besökte festivalen. Vill du veta mer om osten kan du läsa foldern genom att klicka nedan.

Nina Nurmesniemi

 

Hämta bifogad fil
22 februari 2016 13:23