Snart dags för Närbogårdens skolkök att ta del av inspirerande pris!

Under hösten samarbetade MatVärden och Länsstyrelsen för att uppmärksamma miljöaspekterna i länets skolkök. Det är inte bara elever och förskolebarn som berörs av vad som serveras på tallrikarna under terminens alla dagar, även miljön och lokala företag tjänar på att bra val av mat serveras. Därför utlystes en tävling med fokus på miljösmarta luncher med lokala råvaror som bas.

Kvalitet och miljöpåverkan hand i hand

- Det är viktigt att skolmaten är god och näringsriktig, men det är också viktigt, inte minst ur ett pedagogiskt perspektiv, att det finns ett helhetstänk kring kvalitet och miljöpåverkan. Det sade Gunilla Jonsson, tävlingsarrangör.

Efter att juryn bedömt faktorer som miljöpåverkan, smak och ev. bidrag till öppet landskap korades vinnarbidraget; Luriga Köttfärssåsen.

Anna-Karin vinnare

Det var Anna-Karin Johansson från Närbogårdens förskola som tog hem förstaplatsen och vad var det då som juryn fastnade för?

Smart rätt som även kan användas som bas i flera rätter. Resurseffektiv, smakrik och god köttfärssås som bidrar till öppet landskap. Både klimatsmart och mångsidig. Mustig smak och trevligt tuggmotstånd i linserna som gav karaktär åt såsen.

Juryn kom också med konstruktiva råd för en än mer lokal profil på rätten och för att höja den miljösmarta och den näringsriktiga ambitionen ytterligare några snäpp:

Linser kan vara klimatsmarta, men är långt ifrån lokala. Juryn föreslår att man ersätter linserna med potatis eller vitkål istället. Juryn tycker att grönsaksfonden och ketchupen ska tas bort från receptet. De känns onödiga eftersom tillräcklig sötma och smak redan finns naturligt i grönsakerna.

Kändiskock ska inspirera och utbilda

Liknande konstruktiva råd och inspirerande tips lär dyka upp när Anna-Karin, och ytterligare fyra andra kockkollegor, nu rent konkret ska få ta del av första priset. Närbogårdens skolkök kommer då att gästas av Carola Magnusson, Carolas Eko, känd även som kocken som var med i TV-serien Matakuten. Hon kommer att leda utbildnings- och inspirationsdagen som förhoppningsvis, så småningom, resulterar i ännu flera lockande skolmaträtter med miljö- och lokal profil.

Nina Nurmesniemi

Vinnarrecepten hittar du här!

7 april 2015 11:29