Reko-ring Gästrikland rivstartade – blev succé!

Nya utmaningar kräver både vilja och engagemang och är ofta förenat med en spänd förväntan, hur ska det gå…? I detta fall, när lokala producenter skulle ta sig an ett helt nytt sätt att sälja och kunderna skulle upptäcka den nya köpkanalen, visade det sig att de nödvändiga ingredienserna fanns, något som även de lokala medierna uppmärksammade. Det blev kort och gott en succé!

Skyltfönster på Facebook

Det hela började med en inledningsfas där producenterna kunde lägga upp och visa sitt utbud i ”skyltfönstret” på  Facebook. Så snart man som lokalmatsintresserad konsument anslutit sig till gruppen var det enkelt att ta del av utbudet och därefter lägga sina beställningar direkt på Facebook. Eventuella frågor och funderingar om produkterna och priser gick smidigt att få svar på producent och konsument sinsemellan. När det var dags för utlämning av produkterna i Valbo var det sedan enkelt att hämta sina förbeställda varor och betala för dem på plats, mestadels via swish.

Nöjda kunder lockar fler

Med nöjda konsumenter kommer reko-ringen att expandera; ”mun-till-mun”-metoden och de sociala medierna sprider snabbt budskapet om hur man på ett enkelt och smidigt sätt kan få tag på lokalproducerad mat och dryck utan fördyrande mellanhänder. Att få möta producenterna öga-mot-öga och få en möjlighet att ställa frågor direkt till dem som fött upp djuren eller odlat grönsakerna uppskattas också av många.

Eventuellt flera reko-ringar framöver

MatVärdens projektledare Ann-Helen Persson berättar:

-MatVärden tog initiativ till Gästriklands första reko-ring, med Valbo som utlämningsplats, för att möjliggöra en ny sorts kontakt mellan producenter och konsumenter, en sälj- och köpkanal som snabbt blivit populär runt om i landet och som i Finland på många platser, sedan ännu längre tillbaka, är ett vanligt sätt att handla sin mat på. Det kan bli aktuellt med flera reko-ringar och andra utlämningsplatser om efterfrågan uppstår och producenter och kunder har behov av det. Just nu håller vi faktiskt på att undersöka om vi kan starta en reko-ring i norra Hälsingland eftersom man visat intresse för det där. Jag fungerar nu inledningsvis som administratör och håller samman detta men det är ju de lokala producenterna och kunderna som utgör reko-ringen och som avgör hur det hela utvecklar sig framöver.

MatVärdens Ann-Helen Persson är inledningsvis administratör för Reko-ring Gästrikland

Reko = Rejäl konsumtion

Det man bör tänka på är att affärerna alltså görs upp INNAN utlämningstillfället. Producenterna vet då hur mycket varor de ska ta med sig, något som också motverkar matsvinn. Du som konsument kan ändå låta dig inspireras av det stora utbudet av olika varor och passa på att prata med de olika producenterna för att sedan, till nästa utlämningstillfälle, beställa och komplettera med nya och andra slags varor som du är intresserad av.

Reko står för övrigt för ”Rejäl konsumtion” och reko-ring Gästrikland fokuserar helt och hållet på det som är lokalt producerat, alldeles oavsett om det är ekologiskt eller inte, KRAV-märkt eller inte. Det kan handla om kött, grönsaker, ost, honung, drycker och andra produkter och gemensamt för dem alla är att företagen bakom dem måste följa alla de regler och kontroller som krävs för att få sälja livsmedel.

Nästa reko-ring i Gästrikland äger rum den 15.3, välkommen att ansluta dig till Reko-ring Gästrikland och handla lokalproducerat!

Nina Nurmesniemi

6 november 2017 15:33