Nyheter i White Guide:s Gävleborgsutbud!

När årets bästa restauranger i olika kategorier för årets White Guide korades igår under pompa och ståt i Stockholm fanns några nyheter med gällande Gävleborg. Av närmare 800 testade restauranger kvalificerade sig i år 600 restauranger i den just utkomna upplagan av White Guide och bland dem finns sex stycken i Gästrikland och två i Hälsingland.

Restaurangerna delas in i olika kategorier

-Global mästerklass

-Mästerklass

-Mycket god klass

-God klass

-Också rekommenderad

Per Jonsing som driver Växbo krog.

Gävleborgs restauranger i White Guide 2018

Växbo Krog i Bollnäs fortsätter att hålla God klass medan uppstickaren Restaurang Strandpiren i Hudiksvall Också rekommenderas.

Högbo Brukshotell i Sandviken fortsätter att hålla God klass medan nykomlingen The Church, också i Sandviken, tar sig in i guiden under kategorin Också rekommenderad.

Gävle har fyra restauranger med varav Vinkrogen och Matildas avancerar på skalan och håller numera Mycket god klass.

Söders Källa håller God klass och nykomlingen Verovin tar sig också in i guiden, restaurangen är Också rekommenderad.

Malin Söderström premierades

Mycket roligt för Gävleborgs del är att Malin Söderström premierades i kategorin Årets Hyllning av en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Utmärkelsen premierar en stark och tydlig linje i vinnarens professionella gärning, som bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Malin är född i Gävle och utbildade sig på den livsmedelstekniska linjen i Sandviken innan hon tog sig an restaurangköken i Gävle och därefter Stockholm. Sedan dess har hon ständigt levererat och funnits i hetluften på ett eller annat sätt; med egna restauranger, i TV eller i olika samarbeten. Hon är flitigt anlitad som jurymedlem när det gäller att bedöma mat och dryck och där har vi på MatVärden haft förmånen att samarbeta med Malin många gånger. Hon har t.ex. deltagit som juryexpert i flera av tävlingarna vi arrangerar, däribland landskapsfinalerna i Matverk och Årets Hälsingeostkaka.

Malin Söderström framme till höger, smakjuryns ordförande under tävlingen Matverk som MatVärden arrangerar i länet.

Såhär löd motiveringen under White Guide-galan:

För att med en jordnära matfilosofi under många år ha varit en inspirerande förebild i en mansdominerad kockvärld genom både tävlingsengagemang, utbildningsprogram och framtidsorienterade krogprojekt.

Gävleborg: en oupptäckt pärla redo att explodera

Malin tillbringar fortsättningsvis tid i Gävleborg, bland annat genom sitt sommarställe i Skärså, Söderhamn och hon ser matturismen i Gävleborg som en oupptäckt pärla som ligger och puttrar, redo att explodera! 

Här kan du lyssna på en intervju med Malin som P4 Gävleborg gjorde när de var på plats på galan igår.

Årets Bästa Restaurang, som också levererade Årets Bästa Serviceupplevelse, är enligt White Guide 2018 nyöppnade Frantzén i Stockholm.

Nina Nurmesniemi

 

6 mars 2018 13:11