Nu finns lokalproducerad glass i Gästrikland!

De är Mats Wigren och Catharina Eklund på Hådellgården i Bergby som utöver sin osttillverkning nu startat glassproduktion.

- I 1 ½ års tid har vi klurat på detta och testat hemma med en liten glassmaskin tills vi nyligen gjorde slag i saken och köpte en större maskin som kan göra 45 kg glass i timmen, berättar Mats Wigren.

Doris & Matilda bidrar med mjölk

Glassen görs på mjölk från de egna korna av Dexter-ras, Doris och Matilda. I nuläget har Mats och Catharina gjort smaker som blåbär, jordgubb, choklad, vanilj, citron & vanilj samt kokos. De vill att glassen ska bli helt ekologisk vartefter och har därför använt honung istället för socker i tillverkningen.

-Det är förstås mycket dyrare att använda honung men jag ska försöka få till ett bra avtal med våra lokala honungsproducenter här i närheten, kanske jag får ett bättre pris om jag köper in större mängder av dem, det är i varje fall min förhoppning, skrattar Mats.

Tillverkar även trendig proteinglass

Det är inte bara korna som bidrar till glassen utan även getterna:

-Ja, i vanliga fall slängs vasslen men nu kan vi använda den på bästa möjliga sätt genom att tillverka proteinglass! Nu i början har jag tagit hjälp för att få bra recept till vår glasstillverkning men just proteinglassen har jag själv kommit på och den finns nu i smaken vanilj & citron. Jag håller på att experimentera mig fram för att få ett bra proteinpulver för en ännu kraftfullare proteinglass, berättar Mats entusiastiskt.

Han avslöjar också att det bara är en tidsfråga innan de kommer att göra vanlig glass även på getmjölk:

- Det finns ett företag som gör det på Västkusten och de har haft en enorm framgång så uppenbarligen är folk intresserade av glass gjord på getmjölk.

Mats Wigren hinner inte vila alltför mycket numera...

Investerar i eget mejeri

Tanken är att göra smaker lite enligt vilka råvaror som finns i säsong för tillfället och hittills har responsen varit bra:

-Det känns bra! Folk tycker att glassen är jättegod och vi ser verkligen framåt. Vi har bestämt oss för att bygga en ny, helt egen mejeridel för att kunna utöka både vår ostproduktion och glasstillverkning. Nu säljs vår glass i Hamrångebygdens delikatessaffär men förhoppningsvis finns den snart även på restauranger som t.ex. Axmar Brygga och lite varstans, ler en glad Mats Wigren, numera även glassproducent.

Nina Nurmesniemi

7 augusti 2017 13:43