Mer närproducerat på restaurangen

Restaurang Jernet på Göransson Arena i Sandviken satsar sedan ett år tillbaka på att regelbundet ha lokalproducerat på lunchmenyn. Restaurangens kökschef Daniel Hammarlund förklarar:

-Vi har jobbat mot att bli en nyckelhålscertifierad restaurang och jag kände i samband med detta att jag ville gå steget längre. Vi har t.ex. varje onsdag en färsrätt gjord på lokalt kött från Reco Meat/Diléns och varannan torsdag kyckling från Ockelbo kyckling. Just idag har vi en lunchbuffé där allt som serveras är närproducerat och ekologiskt.

På menyn hittar vi tre alternativ:

Stekt Bellmanströmming med potatispuré

Höstgryta med rotsaker, lingon och picklade morötter

Broccolisoppa med krutonger

Det visar sig att strömmingen kommer från fiskmagasinet i Gävle, höstgrytans kött är likaså lokalt från Reco Meat och potatisen från Alborga potatis i Valbo. Alla de färggranna grönsakerna och rotfrukterna kommer från Wij Trädgårdar och Böle grönsaker i Ockelbo och Gustafsängs trädgård i Storvik. Detta uppskattas av restaurangens gäster, däribland Eva Wester från Gävle:

-Det är gott och känns bra med närproducerat!

Daniel Hammarlund tycker att flera restauranger borde vända sig till de lokala producenterna:

-Då skulle det bli mera tryck med ökad efterfrågan och utbudet skulle bli större. Nu såg jag till att köpa in grönsakerna till dagens närproducerade buffé innan Wijs skördemarknad för då brukar alla säsongens grönsaker gå åt.

-Det är heller inte dyrare med de närproducerade råvarorna. Det kostar samma sak eller ibland max 5-10kr mer per kg men å andra sidan är köttet färskt istället för fryst och så får jag det hitlevererat också.

Nina Nurmesniemi

16 september 2015 16:19