Melodifestival med lokalproducerat på menyn!

Snart kickar den fjärde deltävlingen för Melodifestivalen igång och det är nu mot Gävle allas blickar kommer att riktas. Idag går startskottet då alla de som jobbat, och jobbar, med festivalen kommer att bjudas på middag. Dit är även artister från länet som tidigare deltagit i Melodifestivalen inbjudna, t.ex. Lill-Babs, Monica Törnell och Tomas Di Leva. Vad gäller mat och dryck har MatVärden ett finger med i spelet; vi har hjälpt till med konceptet kring middagen och kockarna på Gefle Gourmetservice har skapat en meny utifrån detta. Naturligtvis kommer maten och drycken att vara lokalproducerad i största möjliga mån! 

Vårt läns matarv i remixad version

Valet av råvaror och rätter har gjorts utifrån några av länets gastronomiska regioner och sålunda kommer havet med Jungfrukustens fiskelägen, fäbods- och gårdskulturen med Hälsingegårdarnas matarv och skogens skafferi med det vilda att vara i fokus. 

Hur smakar våra landskap? Linda Elverstig från MatVärden kommer att presentera matkonceptet under middagen:

-Strävan har varit att lyfta länets gastronomiska matarv i en remixad, modern version!

Som fördrink kommer äppelmust från Trönö utanför Bollnäs att serveras, med sorbet på äpple och björk. Som tilltugg blir det torkad potatis från Alborga potatis i Valbo smaksatt med schalottenlök och dragon, serverad med bearnaisekryddad (vi befinner ju oss i bea-bältet!) smörkräm på hemkärnat smör.

Vilka råvaror och rätter utformade kring havet, skogen och gården/fäboden kommer då att stå på de tre bufféborden?

Havet

  • Emulsion på böckling från Fiskmagasinet Gävle, syrad smålök, Vilmas knäcke från Hofors och böcklingkrisp.
  • Sotad regnbåge från Karlslunds fisk & rökeri i Bollnäs, krispigt skinn, pulver av brynt smör och hackad havtornsgelé på havtorn från Hans & Greta i Harmånger.
  • Gästrike bouqerones på strömming från fiskmagasinet, rapsolja från Mårdäng samt tortilla på potatis från Jordnära produkter i Valbo.

 Skogen

  • Boeuf på vilt från Trödje viltslakteri och rökt sidfläsk från Björks i Färila med lingon.
  • 3 X svamp; hemgjord soya, duxelle, samt picklad svamp, serveras med granskott inlagda i glögg från Yule Goat i Gävle
  • Suovas på älg & rökt bäverstek från Naturix viltdelikatesser i Vallsta, med confiterat ägg från Rask-Annas i Ockelbo, granolja samt pulveriserad svamp.

Gården och fäboden

  • "Taco" på kyckling från Ockelbokyckling med bröd från Kavlat & klart i Valbo.
  • Sallad på betor från Jordnära i Valbo med getost från Lars Pers i Österfärnebo.
  • Vichyssoise på potatis från Alborga potatis i Valbo, smaksatt med nässlor från Gästrikeskogarna.
  • Dill- och potatissallad med picklade och torkade rotsaker från Alborga och Jordnära i Valbo 

Nybakat bröd och hemkärnat smör 

Dessert

  • Chokladtryffel på choklad från Gefle chocolaterie smaksatt med kaffe från Sarria i Gävle och Mackmyra whisky
  • Gevaliakaffe 

Glasen kommer att kunna fyllas med bland annat Jädraöl eller must från Trönö. I baren finns Arbrå-producerat öl från Organicsmash, liksom Mackmyra Whiskys och Tevsjö Destilleris drycker.

Roligt att så många lokala producenter från Gästrikland och Hälsingland får spela huvudrollen och vi önskar alla en smaklig, lokalinfluerad och lokalproducerad måltid! : )

Nina Nurmesniemi

 

25 februari 2016 05:19