Märit intar fäbodvallen i sommar!

De levande fäbodarna som förr var så vanliga är numera sällsynta men tack vare driftiga människor och drivna föreningar finns det ändå ett tiotal fäbodar i Gävleborg som varje säsong lever upp och inbjuder besökare att ta del av det här gamla kulturarvet. De är populära besöksmål där många tar sig ut i naturen och kulturlandskapet lockade av att uppleva de gamla byggnaderna, att få se djuren, i många fall utrotningshotade raser, fritt ströva omkring i omgivningarna och ofta kronar man besöket med en fika i den natursköna miljön.

Märit nappade

En av dessa fäbodar är Svedbovallen som finns söder om Harsa friluftsgård ca 20km utanför Järvsö. Den är kommunalt ägd med Järvsö Hembygdsförening som drivkraft och för i år söktes en ny fäbodbrukare. Märit Andersson är kvinnan som nappade på erbjudandet. Vem är hon som lockas av det enkla levernet och samtidigt så arbetsamma och intensiva jobbet som fäbodbrukare där djuren ska skötas om, produkterna ska tillverkas och besökarna ska tas om hand?

En livsstil som passar mig

-Jag har nog alltid närt en dröm om att vara fäbodbrukare men insåg det egentligen inte förrän jag hörde om den här lediga platsen. Då vaknade lusten! Jag är ju uppvuxen med får, kalvar, höns och travhästar och brinner för djur och natur. Jag har alltid tänkt mycket på hur vi människor lever och att vi borde ha en livsstil som går mer i samklang med djur och natur. Jag är ju både naturhälsopedagog, vandringsguide och jobbar mycket med utveckling av människor och eftersom jag tillbringar mycket tid i skog och mark passar det här mig perfekt!

Det som sedan gjorde att Märit definitivt bestämde sig för att hoppa på fäbodäventyret var kontakten med lantbrukaren Kerstin Silén.

Ger järnet för att lära sig allt

-Hon tar hand om djuren vintertid och kommer att vara behjälplig med bakning och servering på caféet. I övrigt är det jag som kommer att driva verksamheten och ”grön” som jag är inom området ger jag nu järnet för att lära mig allting! Jag läser allt jag kommer över på nätet och i böcker och går kurser… Det är så många som vill hjälpa till så att jag blir riktigt rörd över allt stöd.

Svedbovallen kommer att vara öppen dagligen mellan 15 juni och 15 augusti och ha en förhållandevis liten (men naggande god…) besättning av fjällkor och därtill getter och får. En höjdpunkt för många kommer säkert att vara att smaka på och köpa med sig hem traditionella fäbodprodukter som ostkaka, smör, ost och messmör. Naturligare kan produkterna knappast bli…

Vill få flera att se varifrån maten kommer

-Det är det jag vill fokusera på; hållbarhetstanken, det äkta och genuina. Varifrån kommer vår mat? Hur kan vi ta tillvara de gamla kunskaperna och koppla dem till livet idag? Hur är människan, djur och natur kopplade till varandra på ett naturligt sätt? Jag hoppas att så många som möjligt vill komma ut till fäboden och uppleva det här!

Just nu planerar Märit de specialaktiviteter som ska gå av stapeln under sommaren.

Från kvällsmusik till raw food 

-Det kommer att bli en kväll med fäbodsägner i fokus av fenomenala Cecilia Bruce och så har jag en önskan om en musikkväll. Det är också redan klart med olika kurser, däribland en 2-dagarskurs i Örter och det vilda köket i modern touch med raw food i fokus. Utöver det är slöjdare inbjudna och flera En dag på vallen-upplevelser är aktuella. Då får man vara med om allt från morgonmjölkning till att göra produkter, och det här ordnas även för barn.

Vi önskar Märit lycka till när hon intar fäbodvallen i sommar!

 

Nina Nurmesniemi

 

4 mars 2015 17:05