Det är nu sex år sedan Slow Food Gästrikland startade sin verksamhet, en förening som idag har ca 50 engagerade medlemmar och många fler som deltar i de olika aktiviteterna man ordnar.
-Medlemmarnas bakgrund skiftar väldigt mycket men vi har alla det gemensamma intresset för god, kvalitativ mat och njutning.
Det konstaterar Gertrud Edström som är ledamot i styrelsen och som just avverkat ett årsmöte med föreningen. Maten spelar självklart alltid en viktig roll och denna gång stod ärtsoppa med punsch på menyn och därtill hann man också lyssna på en ung ekobonde som berättade om sitt företag.
Vid sidan av sitt jobb som HR-strateg är Gertrud djupt engagerad i föreningens verksamhet och hon är även författare till boken Naturens Skafferi genom vilken hon vill sprida kunskap om alla fantastiska råvaror som finns i den svenska naturen.
-När vi startade föreningen för sex år sedan var det lite unikt att prata om god, näringsrik mat med fokus på närproducerade råvaror, lokala traditioner och inte minst en hållbar utveckling med balans mellan människan, djur och natur. Idag pratar alla om detta! Och intresset bara ökar! Allt fler konsumenter är medvetna och intresserade och vill veta varifrån maten kommer.
Förutom att föreningen ordnar träffar där man möts på olika restauranger för att tillsammans njuta av god mat och samtala, och kanske lyssna till något intressant föredrag, ordnas många aktiviteter. På vårens agenda finns t.ex. en föreläsning om surdeg och tunnbröd som följs av en bakningskurs i samma ämne, en ostresa till Hälsingland där man besöker olika ostföretagare och en matlagningskurs med tema fisk och skaldjur och svenska klassiker. Det som Gertrud lyfter upp lite extra är den Saluhallsaktivitet 24-25 april som man är med och arrangerar i samband med Jantefestivalen i Gävle.
-Vårt största mål med föreningen är att vara en självklar samarbetspartner och ett nav för en utveckling där regionens närproducenter och restauranger/kockar möts. När de kan nätverka och knyta kontakter får vi bättre råvaror och bättre mat på våra restauranger, konstaterar Gertrud och berättar om hur utvecklingen gått framåt:
-När vi började fanns det mest restauranger med pommes frites och bearnaisesås men nu har vi många jättebra restauranger! Och vi måste visa våra kunder vad allt som finns! Därför är t.ex. Saluhallen på Söders Källa ett av flera bra tillfällen där krögare och konsumenter kan möta ett 40-tal närproducenter och upptäcka vad som finns att tillgå lokalt. Det här blir sedan aktuellt igen i september, i ännu större skala, när mässan Svenska Smaker går av stapeln på Gasklockorna och där just de lokala producenterna i Gävleborg är mässans fokus.
Slow Food Gästriklands engagemang för bra mat sträcker sig dock längre än till det lokala. Man har hakat på det initiativ som Slow Food International håller i och som kallas Rätten till mat. Det innebär att man genom lottförsäljning samlar ihop pengar som sedan går till skolträdgårdar i fattiga länder. Hittills har man samlat in 20.000kr vilket innebär att föreningen kan bidra till två trädgårdar någonstans i världen där utsatta människor nu kan börja odla egen mat med hjälp av jord, utsäde och förmedlad kunskap.
Nina Nurmesniemi