Lokalproducerat på julbordet

När MatVärden bjöd in till Öppet Hus var det ett 30-tal personer som tog chansen att mingla med andra lokalmatsintresserade. Allt från bönder, förädlare och tjänstemän till en och annan politiker bidrog till en mycket avslappnad och gemytlig stämning med högt i tak i diskussionerna.

Glögg från Gävleföretaget YuleGoat samt från Lotta-Boden i Loos serverades.

Bland de första som kom på besök fanns Siw och Kurt Persson från Ockelbo.

Uppskattad lokalproducerad senap

Att det går att bjuda på lokalproducerat även till jul vet vi sedan tidigare; allt från olika varianter av välkomnande glögg och pepparkakor till matiga julbordsdelikatesser i form av skinka, lamm- och viltkorv, gravad och rökt kyckling, senap, äppelsmör, marmelader av olika slag, kycklinglevermousse, mjukt och hårt tunnbröd, limpa, minirågskorpor och krämiga ostar av karaktären vitmögelost, kittost och blåmögelost, serverades på buffébordet.

Några av alla som fick sig en försmak av julen: Jonas Elverstig, Anna Beminge-Linde, Lena Lejerström och Fatemah Kajouj.

Gottebord med mycket kola

Den som sedan önskade sig en söt avslutning kunde kalasa på ännu mera lokalproducerat i form av messmörskola, Bravo-kola, chokladpraliner, kolakakor, lakritskakor, lussebullslängder och äpplen till exempelvis rabarber- eller granskottssaft som dryck.

Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Gävleborg, kom med sin dotter.

Monica Björklund från Järvsö, med det egna företaget Jarsemål, var en av dem som kom på besök:

-Det var mycket trevligt att komma på Öppet Hus; att lämna sin egen lilla värld för att för ett tag inspireras i den stora världen… Det var roligt att få träffa andra likasinnade och prata med dem och sedan fick ju jag och Siw Persson från Ockelbo kyckling ännu bättre kontakt nu, hon gillade att hennes kycklinglevermousse serverades på mina minirågskorpor så det kan bli ett samarbete att utveckla mellan oss.

Till vänster minirågskorporna med kycklinglevermousse.

-Att det sedan dagen efter på radion var mycket prat om lokalproducerad mat och MatVärden och att lokala producenter fick komma till tals gjorde inte saken sämre, avslutar Monica nöjt.

Vi på MatVärden önskar även alla de som inte kunde komma och besöka oss en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År med mycket lokalproducerad mat och dryck, både på agendan och på bordet!

Nina Nurmesniemi

11 december 2017 11:04