Just nu har länets lokala biodlingsföretagare fullt upp med att planera årets säsong och det är många årsmöten som går av stapeln så här inför våren. Under samtal med ett flertal honungsproducenter har det visat sig att invandrare, både de som kommit för en längre tid sedan och nytillkomna flyktingar, är särskilt intresserade av den lokalproducerade honungen.
John Bergström från Trogsta honung i Forsa berättar:
-Jag har sålt mycket honung på Bondens marknad i såväl Gävle och Uppsala som i Sundsvall och det är väldigt många kunder med ursprung från Mellanöstern och Medelhavsområdet; kurder, turkar, greker, irakier och flyktingar från Mellanöstern. Jag upplever att de är mycket kräsna och kvalitetsmedvetna. De vill inte köpa vilken honung som helst i matbutiker utan de vill veta exakt vad de köper och föredrar lokalproducerd honung som de provsmakat och som de vet håller måttet.
Honung med smakkompisar som havtorn, hallon och kråkbär.
Maria Brook från gården Lars-Pers i Österfärnebo delar uppfattningen:
-Som exempel kan jag nämna min honungsförsäljning nyligen under VM-bandyn i Sandviken. Jag hade ett stort lager honung med mig och sålde slut på allt förutom tre burkar och det var nästintill uteslutande invandrare som handlade. Det är fantastiskt!
Maria fortsätter:
-De är kräsna i sitt val av mat och har koll på en massa som vanliga svenskar inte begriper. En Irakier köpte en hel pall med honung med sig hem till Irak trots allt vad det innebär av besvär med transporten. Han var mycket noga med att man skulle se namnet och exakt varifrån honungen kommer. Jag tror att de vet att svensk honung är ren och fin och att de förstår att vi inte får blommor och frukt om vi inte har bin i närheten. De är vana att köpa lokalproducerat.
Det finns dock vissa utmaningar menar John Bergström:
-Jag har märkt att de allra helst vill ha okristalliserad, flytande honung och helst ekologisk sådan. All honung är ju flytande när den är nyslungad och den håller sig sedan flytande i några månader innan den kristalliseras och blir fast. Sedan finns det vissa honungssorter med högre halt fruktsocker som håller sig naturligt flytande (t.ex. acaciahonung). Jag brukar försöka se till att jag har med en viss mängd flytande honung.
Under Slow-Food-mässan i Torino spelade honungen en betydande roll och hade en helt egen sektion.
Akgul Bedriye, kurd från Gävle, vill ha kvalitetshonung:
-Det är viktigt med kvalitet, ren honung kan vara svår att få tag på tycker jag. Vi äter gärna honung t.ex. till frukostsmörgåsen.
Det kan med andra ord vara dags för alla honungsproducenter som ännu inte upptäckt den här konsumentgruppen att synliggöra sin försäljning så att efterfrågan och utbud möts!
Nina Nurmesniemi