Matverk 2015 -tufft juryarbete!

Gastronomiska samtal kallar sig den ideella föreningen som verkar för att utveckla den svenska maten. Förutom att årligen arrangera ett stort forum för matbranschen om hur man kan driva den svenska gastronomin framåt, på alla plan, ordnas även tävlingen Matverk. Det är en produkt­utvecklings­tävling där varje landskap tävlar sinsemellan med produkter som ska ha en regional koppling och som även ska vara lite nydanande och attraktiva ute på marknaden. Den stora riksfinalen kommer i år att äga rum i Linköping 20-21 januari. 

 MatVärden stod som tävlingsarrangör när Gästriklands och Hälsinglands landskapsvinnare skulle utses. Eftersom inte enbart den goda smaken är i fokus utan också produkternas potential ute på marknaden vägs in fanns det vid tävlingsdags två separata jurygrupper. Den ena koncentrerade sig på att bedöma smak, doft och konsistens medan den andra bedömde aspekter som teknik, innovation, marknadspotential och produktens regionala koppling. Bakom varje tävlingsbidrag stod en råvaruproducent, och en förädlare och/eller matlagare som tagit  fram en ny produkt baserad på lokala råvaror och med någon form av koppling till landskapet.  

Det blev en minst sagt intensiv dag för de tolv jurymedlemmarna vars ordförande Malin Söderström ledde arbetet. För henne var bedömningen också en bra uppvärmning inför juryarbetet under Årets Kock-delfinal två som stod näst på tur för den erkänt duktiga krögaren och kocken. Många av de tävlande väntade otåligt på resultatet och lagom tills middagsdags kungjordes vilka som vunnit. Gertrud Edström på Vårt Skafferi Sverige hade plockat trattkantareller i Hamrångeskogarna som sedan förädlats av Flavio Mancini och tillagats av Högbokocken Mattias Pettersson. Under namnet Skogsfantasi tog sig trattkantarellerna, tillagade med lök, vitlök och tranbär i en inläggning, raka vägen upp på den högsta pallplatsen för Gästriklands del. Ockelbo Kycklings Siv Persson och matlagaren Yasmin Mossberg tog både silver och brons med Kyckling Demi Glace och Gefle Slottspaté.

För Hälsinglands del blev ostkakan i fokus när bidraget Hälsingekulor korades till vinnare. Johanna Hildingsson från Forsa Gårdsmejeri gör ostkaka som hon levererar till Ellinor Bolin och Gunilla Danielsson på Mat och Chokladstudion där den blir fyllning i chokladpraliner! Hela fyra olika varianter på praliner med ostkaka fanns att smaka och bedöma vilket uppenbarligen föll juryn på läppen. På silverplats kom Tevsjö Jaktgelé gjord av Monica Björklund på Jarsemål och med Tevsjö Destilleris gin som en av smaksättarna. Bronsplatsen knep färskkorven Lamba gjord av Växbokocken Pär Johansson på råvaror av Peter Eriksson, KRAV-bonde från Forsa, och Brita i Brinken från Trönö. Tävlingsledaren Linda Elverstig var nöjd över dagen och nu hjälper hon de vinnande bidragen att rusta sig inför den kommande finalen. Vi hållar såklart både tummar och tår!

 

Nina Nurmesniemi​

26 november 2014 14:20