God Jul och Gott Nytt Matår!

Den här hösten har det hänt mycket spännande hos oss på MatVärden hos er företagare och ute i kommunerna.

Vi fick glädjas tillsammans över Gävleborgs fantastiska mathantverkare som tog storslam i SM i Mathantverk. 22 medaljer!!! Bäst i Sverige med råge.

Vårt nya projekt Livsmedelsnod och digitalplattform för stärkt och hållbar livsmedelssektor i Gävleborg, under ledning av Karin Ivarsson har startat upp. Där ska vi lägga grunden för en långsiktig verksamhet för MatVärden.

Vi genomförde en av deltävlingarna i SM i Utomhusmatlagning i samarbete med Länsstyrelsen i Färnebofjärdens nationalpark på höstens soligaste dag. Vinnarlaget Team Högbo tog hem segern och får representera Gävleborg i Skövde där finalen går av stapeln i vår. Råvarubordet de tävlande hade att välja på var en mäktig uppvisning i vad länet att har erbjuda.

Smakstudion, vårt sensoriska verktyg för produktutveckling, har genomfört två testdagar med en kockpanel som bedömde produkter från tre företag. Vi kommer att fortsätta Smakstudion och anpassa oss efter just ert företags behov. Har du produkter du skulle vilja ha hjälp med att utveckla? Hör av dig till oss.

Smakkampen, vår tävling för länets kockar, för att öka den lokala maten på restauranger och utveckla den lokala gastronomin, rullade på under hösten. 10 kockar lagade fantastiska middagar på lokala råvaror. Många nya kontakter knöts mellan producenter och kockar. Peter Brolin Gastronomi i Delsbo tog till slut hem segern.

MatVärden vill hylla dem som hyllas bör! Och i år var valet självklart. Vi har följt Therese Westlén, Therese Trädgårdsmat i många år. Hon ägnar stor tid till att sprida kunskap och glädje om odling, förädling och matlagning. Hon har även startat facebookgruppen Hela Hälsingland odlar, som blivit ett populärt forum. Det senaste året har hon varit en viktig drivkraft för att få fart på försäljningen av lokala grönsaker. På hennes agenda finns nu: Den lokala matvagnen Nära Pära som hon driver tillsammans med kocken Jeff Brickford och odlaren Carolin Lindberg.

MatVärden utsåg Årets MatSmartaste kommun, och det blev Hudiksvall. I toppen låg också Sandviken och Ovanåker. Hudiksvall var först med att greppa stafettpinnen om att anta Handlingsplanen för Gävleborgs Livsmedelsstrategi och de har varit en inspiratör och vägvisare för många andra kommuner i länet.

Dialogmöten med kommuner och leverantörer för att få fler företag in på offentlig upphandling har pågått under hösten. MatVärden har också äntligen kunnat besöka både Runemo och Bergsjö för vår inspirationsdag där vi diskuterar möjligheter och utmaningar för en kommun. Hur kan man planera och tänka för att vara en möjliggörare till hållbara och nära affärer när man arrangerar olika typer av möten och arrangemang där man fikar eller äter. Vi lagar också mat tillsammans där vi provsmakar olika typer av råvaror. Lokala, svenska och importerade och ser om det är någon skillnad i kvalité och smak.

Norrhälsinge kommunerna (Ljusdal, Nordanstig & Hudiksvall) har samarbetat med MatVärden för att få en översikt hur mycket livsmedel som produceras. Förstudien har genomfört en inventering av lokala matproducenter i alla tre kommunerna. Syftet har varit att ta fram fakta kring hur branschen ser ut, vilka livsmedel som produceras, hur stora volymer, samt hur mycket branschen omsätter. Förstudien har genomfört en genomgripande kartläggning av den lokala matproduktionen och kartlagt den lokala marknaden i norra Hälsingland. Fokus har varit krisberedskap, logistik, distribution och nätverk. 

Projektet Tillväxt Grönsaksodling har fokuserat på att stimulera tillväxten av grönsaksproduktionen med målet att få fram större volymer av lokalt producerade grönsaker och etablering av fler företag i branschen. Under den tid som projektet fortgått har intresset för nya etableringar av småskalig grönsaksodling och nya modeller för samarbeten ökat på flera platser i länet. 

I projektet Re:Start Restaurang, som drivs av Region Gävleborg, har vi hjälpt till med att matcha kockar med restauranger som vill utveckla sina menyer och vill öka användningen av lokala råvaror.  Två kockar har nu varit ute hos restauranger och coachat på plats i köken.

Hoppas nu att ni alla får lite ledigt med vila över jul och nyårshelgerna. Vi på MatVärden går på julledighet idag den 22:a och är tillbaka på kontoret den 10:e januari.

Julpyssel? Kanske får ni tid över att titta in på er undersida här hos oss. Under Hitta den lokala maten, kan du se din sida som producent, restaurang, gårdsbutik, eventaktör eller kontaktperson för en Reko-ring. Stämmer all info – vill ni ändra på något? Vi vill självklart att allt ska vara så uppdaterat som möjligt då vår hemsida är den plats där alla ska kunna hitta den lokala maten i Gävleborg. Fattas det något företag som du känner till och som inte är inlagda hos oss? Hör av er med input och ev ändringar till linda@matvarden.se

Tillsammans bygger vi vårt gemensamma Gastronomiska Gävleborg. #matapå! 

21 december 2021 13:23