Vad har hänt - och vad händer?

Vi på MatVärden vill skicka en sommarhälsning till er alla och samtidigt berätta lite vad som har hänt hos oss och vad som händer framåt.

 • Stort fokus i år har varit arbetet, den gemensamma implementeringen, av den regionala handlingsplanen för Sveriges livsmedelsstrategi tillsammans med LRF, Länsstyrelsen och Region Gävleborg. Nu i juni genomfördes en digital nätverksträff med alla länets kommuner, med fokus på lokala handlingsplanerna där alla fick delge vad som händer hos dem. 8 kommuner arbetar aktivt med lokala handlingsplaner idag med MatVärdens stöd i processen.

 • MatVärden erbjuder upphandlingsstöd, till både kommuner och företag, inför kommande livsmedelsupphandling. Leverantörsdialoger planeras i augusti.

 • Fyra stycken digitala inspirationsföreläsningar genomfördes i MatVärdens mobila produktionsvagn i juni. Många deltog och fick kunskap om hur det är att vara mathantverkare. Deltagarna har sen möjlighet att testa att producera i vagnen. Detta sker i samarbete med Länsstyrelsen Gävleborg. Du kan titta på föreläsningarna i efterhand- de ligger på MatVärdens sida på YouTube.

 • Vi har genomfört inspirationsföreläsningar för ett antal kommuner där vi pratar om hur man genom att planera kan genomföra till exempel mer lokala och hållbara event och möten. I höst ska vi besöka Nordansstigs kommun.

 • Förstudie för kommunsamverkan inför gemensamt genomförande av lokala handlingsplaner med Norrhälsinge kommunerna, Ljusdal, Nordanstig och Hudiksvall, leds av Britt-Marie Stegs.

 • Stöd och inspiration till länets kommuner om lokala beredskapsplaner för livsmedel, med stöd av Kils kommun.

 • Beviljad ansökan för att förbereda etablering en regional livsmedelsnod för Gävleborg, digital plattform och stärka grön- och digital omställning. React-projektet startar 1 juli och pågår till oktober 2023. Ny projektledare för det projektet är Karin Snell, som närmast kommer från Hudiksvalls Näringslivsbolag. Vi är väldigt glada över att välkomna Karin till oss.

 • I höst lanserar vi MatVärdens Smak Studio – en möjlighet för producenter som vill produktutveckla. Med hjälp av sensoriken Anette Jonsell går vi igenom produkter tillsammans med en smakpanel. Vi har genomfört en testomgång med två producenter och vi kommer att erbjuda er mathantverkare som vill tävla i SM i Mathantverk i oktober att skicka in produkter för att få en sensorisk bedömning innan tävlingen. Inbjudan med datum och info kommer i augusti. Det kommer att vara ett begränsat antal, så det blir först till kvarn.

 • Re:Start Restaurang, ett nytt projekt via Region Gävleborg, fram till 2022.
  Hur får vi fler restauranger att ställa om och bli en del av den hållbara utvecklingen genom att servera mer lokala råvaror? Vi tror på nätverk och samarbete och i det här projektet får kockar i uppdrag att vara inspiratörer hos utvalda restauranger som vill utveckla sina menyer och nätverk med producenter som kan leverera in lokala råvaror.

 • SM i Utomhusmatlagning. Vi arrangerar en av deltävlingarna tillsammans med Länsstyrelsen Gävleborg. Tävlingen går av stapeln den 26 september i vackra Färnebofjärden / Gysinge.
  Fyra lag från länet är anmälda redan. Det finns plats för två till. Läs mer på vår hemsida.

 • Hälsingeostkaka- en kunskapsdag om mjölk och ost, kommer i år att genomföras på Ljusdals Hembygdsgård under Kulturarvsdagarna den 11 september. Vi kommer bland annat att berätta om ansökan att skydda Hälsingeostkaka som en regional unik produkt som vi lämnat in tillsammans med producenterna. (SUB märkning: Läs mer här)

 • SM i Mathantverk har öppnat anmälan för tävlingen i höst. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att tävla såklart. Gävleborg har legat i toppen i många år nu och det ska vi såklart fortsätta med! Vi på MatVärden kommer att hjälpa till med transport av produkter även i år. Länk till anmälan.

Hoppas att ni alla får lite ledigt ni också och hinner åka runt och smaka på vårt landskap i sommar. Besöka en gårdsbutik, äta gott på restaurang och kafé. Kanske har ni tid att titta in på er just er sida här på vår webbplats och se om det behöver uppdateras.
Stämmer all info – vill ni ändra på något? Hos oss ligger alla som vi vet producerar, säljer och serverar lokal mat. Fattas det någon? Meddela oss. Tillsammans bygger vi vårt gemensamma gastronomiska Gävleborg och gör det lätt för alla som vill hitta den lokala maten. 

 

7 juli 2021 15:13