Gävleborgskockar presenterar spännande kulturarvsrecept!

2018 är utsett till Europaåret för Kulturarv och på Region Gävleborg var man inte sen att se vilka positiva möjligheter det här innebär för länet. Kulturarvsåret handlar om att synliggöra och ta vara på det som sker i länet kopplat till kulturarvet; evenemang av olika slag, föredrag, visningar och andra händelser. Genom devisen Upptäck! Upplev! Uppskatta! ska Kulturarvsåret i Gävleborg synliggöra kulturarvets attraktivitet och visa vilken betydelse det har, inte bara i vår region utan nationellt och internationellt. Målet är att det här ska bidra till att öka kunskapen och stoltheten kring kulturarvet men också på sikt kan gynna besöksnäringen och på så sätt även företagandet.

Månadens recept

Det här hoppas även vi på MatVärden så därför samarbetar vi genom att ta fram och presentera Månadens recept där matarvet från Gästrikland och Hälsingland presenteras. Kockar från hela länet presenteras varje månad med varsitt recept förankrat i matarvet.

Tuppkaka tillagas över elden av vildmarkskocken Stefan Lundgren.

Via Månadens recept kan vi ta del av olika Gävleborgskockars tolkningar av matarvet. Det handlar inte enbart om själva receptet utan även om den spännande historien bakom det. På samma sätt har varje kock som deltar sin egen historia som också kan vara intressant att ta del av.

Tuppkaka och Frasig kams först ut

Raden av matarvsrecept och kockar kommer att fyllas på vartefter men redan nu kan du lära känna Tuppkakan genom den mycket erfarna vildmarkskocken och måltidskreatören Stefan Lundgren med rötterna i Trönö och Frasig kams genom den unga och talangfulla kocken Fredrik Knief från Järbo.

Fredrik Knief från Järbo kockar mat på Göransson Arena i Sandviken när han inte tillagar anrika kulturarvsrätter som frasig kams...

Nina Nurmesniemi

 

Upptäck kulturarvet. Upptäck och få ny kunskap. Ta för dig av utställningar, mat och känn hantverket.

Upplev kulturarvet. Använd dina sinnen. Kulturarvet blir tillgängligt och lockande genom kulturupplevelser och evenemang.

Uppskatta kulturarvet. Se nyttan av kulturarvet. Ta del av seminarier och kurser för utveckling framåt.

.

19 mars 2018 15:01