Idag tänker vi tillbaka på fredagens medaljregn över våra fantastiska mathantverkare!
Gävleborg tog storslam igen - och så här skriver Eldrimner - Nationellt resurscentrum för mathantverk på sin hemsida:
"Gävleborg dominerade flera klasser
Vinnaren i klassen för lufttorkad korv vanns av Fävikare från Undersåkers Charkuterifabrik. I övrigt dominerades charkklasserna av produkter från Diléns Gourmandis i Gävleborg. Bland annat fick de guld och best in class för sitt isterband. Även i fiskklasserna dominerade företag från Gävleborg. Bergmans Fisk Saltharsfjärden som fick guld oför sin stekta inlagda strömming samt för sin böckling. Juryn var helt lyrisk över den böcklingen, som de inte hittade något att anmärka på.
Gävleborg var ett av de län som hade flest tävlande företag och också ett som fick flest medaljer, sammanlagt 22 stycken och fyra utmärkelser för best in class.
Lotta tog medalj för nittonde året i rad
Ett Gävleborgsföretag som tog medaljer för nittonde året i rad är Lotta-Boden i Loos. Lotta Persson, som driver Lotta-Boden, brukar varje år beställa en tårta med en speciell marsipanplakett som hon sedan ställer ut i ett särskilt skåp. Och det lär nog bli tårta även i år eftersom hon tog sammanlagt fyra medaljer, tre silver och ett brons."
Alla företag som fick medaljer i år från Gävleborg var:
Dilens isterband Diléns Gourmandis
Stekt Inlagd Strömming Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Kallrökt Vildlax Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Bergmans Böckling Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Sytade granskott från Loos Lotta-Boden
Granskotts sirap från Loos Lotta-Boden
Bresaola chili, Ylisirkkas Delikatesser
Citron Gravad Vildlax, Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Blåbärs juice från Loos Lotta-Boden
Kittla "Best in class" Forsa Gårdsmejeri
Äppelsmör med smak av mackmyra whiskey, Växtzon 4
Coppa, lufttorkad, Diléns Gourmandis
Bresaola fänkål, Ylisirkkas Delikatesser
Rökt Lammkorv e-gården Ockelbo
Rökt sidfläsk Diléns Gourmandis
Älginnanlår Diléns Gourmandis
Dillgravad Vildlax Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Dubbelrökt Fjällröding Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Lingondricka från Lotta-Boden
Ingefära/Honung Kokokombucha Hälsingland
Hallon/hibiskus Kokokombucha Hälsingland
Forsa Brie Forsa Gårdsmejeri
STORT GRATTIS!!!!
Så roligt det var att hänga tillsammans med Lokalproducerat i Väst AB och Sveriges Gårdsmejerister i vårt tält på Terra Madre Nordic & Nordic Artisan Food Awards! Med oss från Gävleborg var företagen Gulo Gulo Deli, Järvsö Musteri, Frägsta Mejeri Högbo Bruk och Kronans pepparkakor.
Vi på MatVärden serverade smakportioner av Hälsingeostkaka från Forsa Gårdsmejeri med sylt från Lotta-Boden - dom gick åt som smör i solsken och vi träffade många som hade relation till Hälsingland som blev jätteglada. För många var det första gången de smakade och vi fick tillfälle att prata om vår speciella ostkaka!
Extra roligt var det också att Slow Food Gästrikland var på plats och att vår Margareta Englund från styrelsen, som också representerar Tunnbrödsakademin, var på plats och spred kunskap om tunnbrödet tillsammans med dem.
Ladda ner hela listan med vinnare HÄR!
Lyssna på P4 Gävleborgs inslag HÄR!