Gävleborg intar korvfestivalen!

MatVärden har sedan några år tillbaka tillsammans med drivna företagare från länet medverkat på Ostfestivalen i Stockholm –för att lyfta länets matarv i form av Hälsingeostkakan och sätta den på kartan. Många är de besökare som fått smaka på och lärt känna delikatessen och som hört av sig för att få veta var den går att hitta. För företagarna har nya affärsmöjligheter öppnats och de fortsätter att marknadsföra sina produkter även på årets Ostfestival 16-18 februari. T.ex. kommer Häckle Gård från Gästrikland och Hälsinge Hallåmi från Hälsingland att visa upp sina varianter av Hälsingeostkaka och andra ostar. 

Hälsinge/Gästrikekorv intar arenan

MatVärden tar nu steget vidare och rustar för fullt inför den kommande Korvfestivalen på Nackastrandsmässan i Stockholm 10-11 mars. Där kommer några av Gästriklands och Hälsinglands charkföretagare att få representera länet genom sina olika produkter på en gemensam utställningsyta med tydlig Gästrike/Hälsingeprofil. Det väntas närmare 10.000 besökare som kommer att få ta del av ett digert program i form av bland annat korvtillverkning och korvskola, föreläsningar, branschmingel, tävlingar och såklart korv av alla tänkbara slag att botanisera bland. Under korvfestivalen delar Korvakademien ut sina utmärkelser för bl.a. Årets Korvprofil, Årets Korvkrog, Årets Festivalkorv o.s.v., utmärkelser som brukar röna stor uppmärksamhet.

De företag som deltar från Gävleborg är Viltmarken, Naturix, Högbo Gårdshandelsförening, Reco Meat och Åbergs Salsa.

Företaget Åbergs Salsa från Gävle deltar med många spännande, olika tillbehör och såser.

En intressant helhetsupplevelse väntar

Hans Erik Holmkvist åker till festivalen för MatVärdens räkning och han är laddad och optimistisk:

-Det känns mycket bra att finnas med och synas på ett arrangemang av det här slaget som lockar så mycket folk. Vi kommer att ha fina kvalitetsprodukter från regionen och köpsuget brukar vara stort. Det finns dessutom potential för en hel del affärsmöjligheter framåt.

Hans Erik menar att alla som har möjlighet att ta sig till festivalen definitivt ska besöka den:

-Om man är intresserad av inte enbart korv utan även allt runtomkring detta; kött, charkprodukter, tillbehör och en massa kunskap, så får man en intressant helhetsupplevelse.

Kul att få representera Gävleborg i stora sammanhang

Nina Englund från Naturix i Vallsta har stora förväntningar på arrangemanget:

-Vi förväntar oss såklart många besökare och då speciellt sådana som är engagerade korvfantaster, en helt rätt målgrupp för våra specialprodukter som t.ex. korv gjord på svensk brunbjörn. På vanliga marknader brukar det finns få medvetna kunder som har kunskapen och insikten att se skillnaden på korv och korv och som kan urskilja kvalitetskorv. Vi tror att försäljningen av vår viltkorv kommer att vara gynnsam och vi ser också jätte mycket fram emot intressanta och engagerade diskussioner med besökarna! Dessutom känns det jättekul att få representera Gävleborg och hemmaplan i storstan och i ett internationellt sammanhang som detta.

Mer info om korvfestivalen hittas här!

Nina Nurmesniemi

6 februari 2018 13:57