Gästrikekonceptet –ny förening med fokus på det lokala

En alldeles ny förening har bildats i Gästrikland, en konsumentrörelse som ska involvera allt som har med människokraft att göra och som stödjer det lokala samhället och ger fler arbetstillfällen. 

Peter Ågren, matföretagare, är en av de involverade och han berättar att föreningen ska bidra till att sätta Gästrikland på kartan på ett ännu mer positivt sätt.

-Vi har precis kommit igång med stiftelsen som ska sköta hemsida och ekonomi och som ska verka för att förverkliga allas idéer. Föreningen ska vara som ett brett paraply under vilket vi samlar människor engagerade inom olika områden och som aktivt vill förverkliga sina idéer. Det är ju så att man snabbare når fram och kan genomföra bra saker om man är fler, berättar Peter.

Goda Gästrikegärningar

-Dels är vi en tankesmedja, dels ett nätverk av samarbetspartners som tar initiativ till olika aktioner som vi kallar Gästrikegärningar som gynnar både lokalsamhället och de involverade. Redan nu har vi på våra träffar pratat om att skapa en cykellåningspark, att jobba med musik- och kulturprojekt, att lyfta fram alternativa proteiner, att få flera caféer att ha rättvisemärkt kaffe, att skapa olika appar varav t.ex. en med fokus på matens näringsinnehåll. Det handlar om olika initiativ som gör goda saker eller som skapar spännande upplevelser och arrangemang. Vi vill både inspirera och förmedla kunskap!

Vill hålla matdelen enkel och smal

Föreningens ordförande är Kalle Syri, en ung idéspruta som bland annat initierade den fyra dagar långa Jantefestivalen i Gävle ifjol där upplevelser, miljötänk, idrott och hälsa, kurser, föreställningar och ovanliga möten och samarbeten var i fokus. Peter Ågren är däremot mest involverad i föreningens matdel:

-Jag brinner ju för maten och vill gärna vara med i föreningen. Jag har länge varit med i en liknande Stockholmsbaserad förening och det är fantastiskt att gemensam brainstorming kan leda till så många bra saker.

Allt från äppelmustning till studiebeök utomlands

-Det finns många medvetna konsumenter som vi vill skapa gemensam nytta för, dels genom att underlätta att handla lokalproducerat och ekologiskt, dels genom att genomföra gemensamma initiativ. Vi kan t.ex. göra större sambeställningar av produkter så att det blir billigare att äta bra mat. Vi kommer att arrangera olika provningar, smakskolor och gemensamt förädla svamp och örter och musta äpplen, berättar Peter.

Andra initiativ som föreningen har ambitionen att genomföra är Uppfinnarverksta’n där hobbykockar och producenter tillsammans skapar nya produkter, olika workshops, utbytesresor, studiebesök både lokalt och utomlands finansierade med EU-pengar, matlagningskurser med mera. En saluhall är också något man vill jobba för.

Flera olika målgrupper

Peter Ågren tror att de som kommer att vara allra mest intresserade av föreningen är målgrupper som de hälsomedvetna, studenter och barnfamiljer men han poängterar att Gästrikekonceptet är en förening öppen för alla som vill gynna det lokala.

-Vem som helst är välkommen med i föreningen vare sig man vill bli stödmedlem eller aktivt engagera sig i olika initiativ. Det kostar 200kr/år och pengarna går oavkortat till stiftelsens arbete. Som medlem kommer man också att få rabatt på olika ställen och exempelvis göra gemensamma, prisvärda inköp om man vill.

Nina Nurmesniemi

3 mars 2015 17:31