Fjärilar i magen inför SM i mathantverk

SM i mathantverk närmar sig med stormsteg och vi har flera från länet som ska tävla, totalt 14 olika företag! De får då se hur deras produkter står sig i förhållande till många andra producenters bidrag. En vinst eller en pallplats ger inte bara ett kvitto på att man producerar ett mathantverk av yppersta klass utan kan också vara till stor nytta i marknadsföringssyfte. Vem vill inte smaka på t.ex. en SM-korv som vunnit första pris eller ett bröd som kammat hem en silvermedaljong nationellt för sin gedigna kvalitet? 

Finaste firrarna

Dennis Bergman från Norrsundet i Gästrikland är en av länets deltagare och det blir första gången och detta efter många enträgna övertalningsförsök från sin kusin. Kusinen, även han inom fiskbranschen och en framgångsrik fiskförädlare, har gjort Dennis nyfiken på tävlingen:

-Ja, jag är inte mycket för det där med publicitet men jag tycker att det är kul att få en bild av hur SM går till och av allt som händer runt omkring evenemanget och därför har jag planerat att vara på plats under tävlingen.

Han kommer att tävla i två klasser; dels med en gravad och varmrökt lax och dels med en fiskfärsprodukt. Hur gick då urvalet till?

-Jag deltar helt enkelt med de två produkter som hör till de mest populära bland mina kunder. 

Tills tävlingsdags laddar Dennis upp med sedvanligt sik- abborre- och öringsfiske ute till havs, än så länge långt borta från all tänkbar publicitet...

Experimentverkstad ledde fram till hallåmi

En annan av dem som ska tävla i SM är Karin Svensson från Undersvik i Hälsingland som tillsammans med sin man Erik och kompisparet Ulrika och Hans Frisk experimenterat fram en svensk variant av halloumiost som de kallar Hälsinge hallåmi.

-Vi är nu inne på tredje året av produktion och medan det första året var ett enda experimenterande för att få fram en bra ost tycker vi att vi nu producerar en stabil produkt som vi känner oss jättenöjda med. Vi har fått så mycket positiv feedback och intresset har varit så stort att vi känner oss redo att utmana oss och delta i SM, berättar Karin, påtagligt förväntansfull och med fjärilar i magen redan nu…

-Ja, hur nervös kommer inte min kollega Ulrika att vara när hon är med på plats i Östersund och får se juryn smaka på vår ost...?!

Experternas omdömen spännande

Hon sticker inte under stol med att förväntningarna är höga:

-Det vore toppen med en framgång i tävlingen, inte minst för att det är bra reklam för vår ost, men redan faktumet att få experternas omdömen är jätteroligt och spännande!

Hur är då hallåmiosten jämfört med vanlig butikshalloumi?

-Vår ost görs av ekologisk komjölk och vi har lite mindre salt än köpevarianten och så är den mjukare i konsistensen men ändå så att den håller ihop, berättar Karin.

Och hur expertjuryn bedömer osten kommer Karin och hennes kollegor snart att få veta...

 

De övriga tävlande företagen från länet som vi kan hålla tummarna för är Bröderna Sjöbergs HB, Diléns Saluhall, Forsa Gårdsmejeri, Fåraherdens Lammprodukter, Föne ostkakeri, Högbo gårdshandelsförening, Järvsö Gårdsbageri, Lotta-Boden, Mittjas Bageri, Ockelbo Kyckling, Söromsjöss Gårdsbageri och Saltharsfjärdens fisk och rökeri. Som exempel kan nämnas att Söromsjöss Gårdsbageri ska försöka försvara SM-guldet från ifjol med ett nytt bröd, Brännvinsknäcke, bakat med drank från Tevsjö Destilleri, rybsolja från Regnsjö och mjöl från Teve kvarn. Det är bara saltet som färdats mer än fyra mil till bageriet...

Lycka till i SM alla länets deltagare!

Nina Nurmesniemi

 

22 september 2015 15:48