Årets Hälsingeostkaka 2018 – vinnaren Malin Bastin sken ikapp med solen!

I helgen var det återigen dags för Hälsingegårdsdagarna och därmed också, för tredje året i rad, MatVärdens spännande tävling i ostkakemakeri; vem gör Årets godaste och bästa Hälsingeostkaka? Förutsättningarna för tävlingen, som i år hölls på Hälsingegården Ol-Anders i Alfta, var de bästa möjliga med strålande solsken och publik som hejade på. Det var så många som tog tillfället i akt att smaka på traditionell Hälsingeostkaka att försäljningen slog rekord! Det gladde naturligtvis Åsa Sköld från Älvkarlhed som var den som satsat mycket tid och kraft på att laga många satser av den populära ostkakan.

Behövs också unga som gör ostkaka

MatVärdens tävlingsledare Hélène Westelius var strålande glad när hon förklarade syftet bakom tävlingen:

-Vi flyttar runt tävlingen varje år till olika platser med koppling till våra Hälsingegårdar och världsarven eftersom mattraditionerna ju är en stor och mycket viktig del där. Syftet med tävlingen är att lyfta Hälsingeostkakan och sprida den ut i landet men också att få fler att börja producera ostkaka. Vi behöver få den yngre generationen att ta vid det här matarvet och därför är jag speciellt glad över att elever från Restaurangskolan i Bollnäs deltar i år. För alla som vill pröva på att tillverka ostkaka så har vi på MatVärden kontaktuppgifter till personer som gärna delar med sig av sin kunskap!

-Vår förhoppning är att vi alla blir mer stolta över vår ostkaka och att den inte enbart serveras på hembygdsgårdar och till speciella högtider utan också hemmavid och till vardags. Med lite lättvispad grädde och färska bär blir den t.ex. ett fint mellanmål och mycket bättre än sockerbomben Risifrutti som många barn får, tipsade Hélène med glimten i ögat.

Olika varianter på Hälsingeostkaka

Det finns som bekant en enorm bredd och många varianter på Hälsingeostkaka och det är förstås en smaksak vilken sorts ostkaka man själv föredrar; gnisslig eller inte, med saffran eller utan, med eller utan saftsås, grädde, bär, sylt o.s.v. Helt klart är ändå att när man sätter samman en erfaren jury som verkligen kan det här med smak och bedömning så finns det ostkakor som skiljer sig från mängden, som helt enkelt har det där ”lilla extra”. I år tävlade 8 bidrag och orter som Näsviken, Alfta, Föne, Edsbyn, Bollnäs och Vallsta fanns representerade.

Martin Ragnar och Malin Söderström i juryn

Engagerad jury 

Juryn leddes av kocken och krögaren Malin Söderström med gedigen erfarenhet av att bedöma mat & dryck både i Sverige och internationellt. Till sin hjälp hade hon Martin Ragnar, forskare och författare med ett stort engagemang inom mat & dryck, Nina Söderström, artist från Alfta samt konstnären och författaren Erik Olof Wiklund, även han från Alfta.

Erik Olof Wiklund och Nina Söderström i juryn

Efter ett engagerat bedömningsarbete kunde sedan juryn andas ut ett tag innan prisceremonin tog vid. Till vinnare utsågs Malin Bastin från Vallsta, en alldeles överlycklig vinnare! Hon fick faktiskt full pott av alla i juryn och motiveringen lyder som följer:

En ostkaka med vacker rustik topp och slätt snitt som bjuder på fint motstånd i gommen. Presentationen är maffig där ostkakans stora kropp fenomenalt balanseras med hallonsylt. Ett perfekt hantverk!

Vinnar-Malin lever en dröm

Malin Bastin, som deltog för andra gången och som till vardags jobbar inom barnomsorgen, är fortfarande ett par dagar efter tävlingen salig:

-Jag blev så totalt chockad, det är helt fantastiskt och det känns som att jag lever en dröm! Alla kontaktar mig och gratulerar och jag känner mig nästan som en drottning… Jag har hållit på med detta på en hobbynivå i snart 15 år och funderat på om jag eventuellt skulle förverkliga min dröm och starta ett företag på sidan om. Det här ger ju verkligen en knuff framåt!

Och varför tror du att just din ostkaka vann?

-Det fick jag faktiskt förklarat för mig; att den har en perfekt balans där ingenting tar över utan allting är i harmoni, att den är en given dessertupplevelse.

Malin Bastin vann Årets Hälsingeostkaka 2018

Malin skruvar upp tillverkningen

Malins ostkaka har alltid varit populär, såväl inom familjen som bland vänner och bekanta.

-Vid juletider är jag extra välkommen med orden: - Du tar väl med dig din ostkaka och ko-ost...!

Malin funderar på att eventuellt hyra MatVärdens mobila mejeri eller köket på restaurangskolan i Bollnäs för att skruva upp tillverkningen lite:

-Jag inser ju nu att det är många fler som kommer att vilja smaka på just min Hälsingeostkaka...

Tävlingen Årets Hälsingeostkaka viktig

Martin Ragnar i juryn var också mycket nöjd och tackade för en strålande vacker, spännande, god och rolig dag tillsammans med alla entusiaster:

-Det här arrangemanget är mycket, mycket, mycket viktigare än ni tror och en angelägenhet för hela Sverige långt utanför ostkakans innersta nördkrets. Det är så här stolthet manifesteras!

Nina Nurmesniemi

28 maj 2018 13:54