Årets Hälsingeostkaka 2016 -Carolinas ostkaka bäst!

Flera hundra åskådare hade tagit sig till Erik-Andersgården och lokaltidningarna fanns på plats när vinnaren av MatVärdens tävling Årets Hälsingeostkaka 2016 korades. Av 11 tävlande var det Carolina Halvarsson från Stamnäs i Hudiksvallstrakten som lyckades imponera allra mest på juryn och därmed kammade hem titeln Årets Hälsingeostkaka 2016. Hela familjen, som funnits med på plats och hejat på Carolina, jublade! Mycket glada blev även tvåan Linda Mood från Näsviken och trean Anna-Stina Lindberg från Viksjöfors. Vi på MatVärden gratulerar samtliga och tackar alla som var med och tävlade och publiken som bidrog till god stämning!

I juryn fanns Mittmedias kulturchef Gunilla Kindstrand, stjärnkocken och krögaren Malin SöderströmLinus Larsson, vinnare av TV:s Hela Sverige bakar samt kockeleven Emil Zäll från restaurangskolan i Bollnäs.

Hur var det då att sitta med i juryn och få provsmaka och bedöma 11 olika ostkakor? 

Linus Larsson låter uppspelt:

-Ja, det roliga var ju att alla bidrag var helt olika. Både vad gäller utseende och smak, och konsistens. Det var riktigt häftigt och roligt! Sedan var det också ganska roligt att få smaka ostkakorna både kalla och uppvärmda. Oftast smakar det mycket när man värmer upp mat, kryddor m.m. men vad gäller ostkakorna var det faktiskt ett par stycken som hade en tydligare smak kalla; mycket intressant…

Häftigt med så mycket historia

-Som liten åt jag ostkaka mest till jul och det var ingen favorit då men tycket har vuxit fram efter hand och nu är det något jag längtar efter. Jag tycker riktigt mycket om Hälsingeostkaka! Den bästa ostkakan för mig ska vara fast men ändå krämig. Den kan ha lite, lite gnissel och ska helst serveras med saftsås.

Var det någonting speciellt under dagen som du gärna vill dela med dig av?

-Det som var roligt var ju att träffa alla som ställde upp i tävlingen och som verkligen brinner för sin ostkaka.  De har lagt ner så mycket kärlek i sina recept. Och tänk att det finns så mycket historia bakom ostkakorna! I flera generationer bakåt i släkten eller gårdens historia. Det är häftigt tycker jag!

Att sitta med i juryn och provsmaka var någonting helt nytt för Gunilla Kindstrand:

-Jag är glad att de erfarna i juryn lärt mig så mycket om hur man rent praktiskt hanterar smakportionerna och hur man kan resonera kring det hela. Det var genomgående en så hög kvalitet på ostkakorna att ingen kan anses vara misslyckad!

En uppenbart rörd Gunilla uttrycker sin beundran för tävlingsdeltagarna:

-Jag känner en otrolig ödmjukhet efter den här dagen. Det är ju en helt makalös tradition och en fantastisk råvara! Jag är så glad över att också de som var med och tävlade uppskattade arrangemanget så mycket. De här personerna är verkligen värda allt tänkbart strålkastarljus över sig både som de traditionsbärare de är och med sitt fantastiska hantverkskunnande!

Gunilla varvar olika ostkakor

Gunilla har bott länge i Järvsö och där vant sig med den traktens ostkaka men hon bor sommartid i Delsbo och då är det Delsbo-Forsas ostkakor som gäller:

-Alla mina fem barn älskar ostkaka så därför köper vi den ofta och vi har ju turen att faktiskt kunna hitta äkta ostkaka på ICA. Det gäller dock att butikspersonalen har kunskap om råvaran och hur den hanteras för att komma hem med en sur ostkaka gör ingen glad…

11 olika ostkakor fick juryn provsmaka och bedöma

Gunilla hyllar ostkakans mångsidighet och menar att detta är en potential man ännu inte utnyttjar fullt ut inom t.ex. turismen:

-Ostkakan används ju mest som en dessert men den passar alldeles utmärkt som förrätt eller som tillbehör. Det finns så mycket man kan göra och om inte vi gör det här i landskapet kommer någon annan att göra det någon annanstans. Den borde förädlas vidare här snarare än i Stockholm och förädlingsvärdet bör stanna hos producenten.

Hantera ostkakan och serveringen på rätt sätt!

Hon riktar också en känga mot det som hon upplever kan förstöra hela matarvet Hälsingeostkaka:

-Många blir alltför ofta serverade ostkaka som värmts upp i micro och som serveras med industriellt tillverkad saftsås direkt från dunkar.

Gunilla hoppas på en ny tävling nästa år:

-Då kanske man kan ha temat innovation och kanske premieras t.ex. experimentlusta!

Nina Nurmesniemi

30 maj 2016 14:56