Ännu ett nytt mejeri: nu intar Hälsingekossan mejerihyllorna!

Knappt har det mellanstora Dellenmejeriet kommit igång med sin verksamhet förrän det dyker upp ännu ett nytt mejeri, denna gång ett minimejeri i Söderhamnstrakten vid namn Hälsingekossan. Kalle Sjögren står bakom det nya mejeriet och han berättar att mjölken och grädden görs på ekologisk mjölk från den egna gården, eller rättare sagt från svärmor Lena Hägglunds gård, där Kalle och hans sambo Madelene Hägglund är anställda.

-Gården har funnits ända sedan 1900 och Lena började med sin mjölkproduktion 1990. Vi ville inte utöka mjölkproduktionen utan istället välja en annan väg framåt och det var då jag kom på att vi kan förädla mjölken själva genom att starta ett eget mejeri och skapa vårt eget varumärke. Folk kan komma hit till gården och med egna ögon se hur djuren har det och hur produktionen går till, berättar en glad Kalle Sjögren.

Mejeriet använder sig av en egen Facebook-sida eftersom det enligt Kalle är en bra kanal att nå många konsumenter. ICA-Alen var inte sena med att stolta lägga ut ett foto på sin Facebook-sida igår då de tog emot den allra första leveransen av Hälsingekossans mjölk och grädde:

Väl emottagen mjölk

I nuläget planerar Kalle att pastörisera mjölken 2 gånger i veckan, ca 200 liter per gång.

-Det blir nu till en början 300-400 liter i veckan och första leveransen gick som sagt igår. Det kommer att tillkomma fler försäljningsställen, det räknar vi med på basen av det stora intresset som vi har sett!

Och vad kostar då den lokalproducerade mjölken? 15.90 kronor per liter och då går den alltså att spåra ända till gårdsnivå… ; )

 

Nina Nurmesniemi

13 juni 2017 13:36