Anmälan till tävlingen Matverk 2016 är igång!

Våga utmana dig och få en skjuts framåt i din utveckling/ditt företagande när det nu åter är dags för den spännande tävlingen Matverk. Det är tävlingen som varje år utmanar landets alla landskap att sinsemellan tävla genom att lyfta fram det bästa som finns i landskapet i form av en innovativ produkt där både nytänkande och regional koppling är centralt. Det har de senaste åren tagits fram jättemånga spännande produkter när kreativa matlagare och råvaruproducenter slagit sig samman, ibland med ytterligare en tredje lagmedlem som bidragit med sina kunskaper i formgivning/design, eftersom själva förpackningen/paketeringen ska vara lockande.

Hälsingland har varit på prispallen

Hälsingland har lyckats med bedriften att kamma hem en silvermedalj i den nationella tävlingen år 2014 och detta i konkurrens med 140 andra produkter! Det var det lufttorkade, kryddade lammköttet Lambetta som kocken Hans Erik Holmqvist förädlade av producenterna Elisabeth Thoréns och Lotta Wallbergs lammlår. Han experimenterade fram en kryddning och en sälta som föll smakjuryn på läppen och Lambettan vann dessutom pris för högsta jurypoäng i specialkategorin teknik. Förutom silvermedaljen fick laget även 50.000 kronor till produktutveckling. Nu efteråt är teamet nöjda med den marknadsföring och den försäljningshausse som deltagandet i tävlingen innebar.

Vill du se ert matverk i butikshyllan eller på restaurangen?

Vill Du också utmana dig själv och bidra till en utveckling av just ditt landskaps matutbud? Vill du få Gästrikland/Hälsingland att synas än mer på matkartan och se ditt matverk säljas i t.ex. butiker, hos grossister eller på restauranger?

Laget ska alltså bestå av 2-3 personer där en råvaruproducent samarbetar med en yrkesverksam inom matlagning eller/och en förädlare. Därtill kan en möjlig tredje lagmedlem vara en yrkesverksam formgivare, designer eller kommunikatör. Produkten tävlar sedan mot de andra deltagarnas matverk i landskapsfinalen som vi på föreningen MatVärden kommer att stå värd för och vinnaren går vidare till den nationella tävlingen. Det är många aspekter som vägs in när den professionella juryn bedömer produkten; ätupplevelsen (doft, smak och textur), marknadspotential, den regionala kopplingen, hur nytänkande produkten är samt även tekniken, d.v.s. hur omsorgsfullt och yrkesskickligt är matverket producerat?

Tveka inte, anmäl dig!

Du kan läsa allt om tävlingen Matverk 2016 via denna länk och bifogat hittar du all vår info om landskapsfinalen vars final sker 9 november i Bollnäs där både vinnaren för Gästrikland respektive för Hälsingland kommer att koras! Sista anmälningsdag är 26 oktober. 

Observera att vi kan försöka hjälpa till att koppla ihop råvaruproducenter, matlagare/förädlare och ev. formgivare om ni har svårt att finna varandra... ; )

Bifogade filer

Matverk 2016 Hälsingland
Matverk 2016 Gästrikland

8 september 2015 11:49