Andelsjordbruket har kommit till Söderhamn

Gröna Bönans andelsmat heter det nya företag som startat i Söderhamn och bakom vilket Ann-Louise Jonsson står. Hon är trädgårdsmästaren som vill förse konsumenter i Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvallstrakten med färska, ekologiska grönsaker enligt säsong.

-Jag har gjort helt andra saker i mitt liv tidigare men drömmen om ekologisk odling var så stark att jag sadlade om och utbildade mig till trädgårdsmästare på Högskolan i Gävle.

Efter ett par säsonger som anställd väljer nu Ann-Louise att satsa på eget företagande.

Delad risk men även delad framgång

Det vi i Sverige kallar andelsmat eller andelsjordbruk innebär att kunden i förväg köper en andel av gårdens skörd till ett fast pris istället för kilopris och därmed delar den ekonomiska risken med producenten - men även framgångarna efter ett gott växtår.  Det innebär att det vid ett dåligt odlingsår kan bli mindre skörd av vissa sorter eller att vissa sorter helt uteblir medan annat kanske har växt så det knakar. Under skördesäsongen får kunden sedan sin andel löpande levererad veckovis till i förväg bestämda leveransplatser eller direkt från gården.

-Kunderna beställer helt enkelt grönsakslådor och betalar antingen för en hel säsong (15 lådor) eller en halv säsong och jag odlar och förser dem sedan med närmare 30 olika grönsakssorter under säsongens gång, berättar Ann-Louise.

Varför satsar du på just den här formen av odling?

-Dels får kunden prima lokalodlade, färska grönsaker, fria från bekämpningsmedel och konstgödsel, medan jag som producent får en tryggad avsättning. Med förskottsbetalning och utan mellanhänder kan jag lägga mer energi på att just odla de här fantastiska grönsakerna, samtidigt som priserna är rättvisa. På det här sättet kan vi också tillsammans jobba mot ett återigen självförsörjande Sverige där fler vågar driva jordbruk.

-Andra fördelar är att grönsakerna kommer direkt från jorden, fortfarande fulla av smak och näring, och utan att ha transporterats långa sträckor för att komma till kunderna. Lådorna innehåller det som finns att skörda för säsongen och på så vis upptäcker kunderna kanske nya smaker och kulinariska bekantskaper.

Vad gör man med kålrabbin?

Ja, nya smaker och rätter lär det säkert bli eftersom det verkligen är ett dignande utbud av olika grönsaker som kommer att dyka upp i grönsakslådorna. Vad sägs om brytböna, sockerärt, grönkål, spetskål, majrova, morot, broccoli, fänkål, kålrabbi, palsternacka, rädisa, polkabeta, purjolök, gul- och rödlök, salladslök, spenat, huvudsallat, squash och mangold för att nämna några av alla? Ann-Louise kommer att lägga i lite enklare inspirationsblad i varje låda men hon räknar med att kunderna är duktiga på att googla fram inspirerande recept.

-Potatis tänker jag däremot inte odla för jag ser ingen anledning att konkurrera med de potatisodlare som redan finns i trakten. 

Hur ser intresset ut för din företagsidé?

-Jag har potential att odla 70 andelar men det är ju inte säkert att jag får ihop så många kunder det här första året när min verksamhet fortfarande är okänd för merparten. Jag sår ändå på för fullt och förbereder odlingen enligt planeringen och de andelar jag eventuellt inte får sålda kommer jag att sälja direkt till kunder till ett kilopris. Därtill har jag ett gäng restaurangkunder. Jag planerar att åka till Hudiksvall nu för att marknadsföra mig och företaget så förhoppningsvis tillkommer det fler intresserade!

Nina Nurmesniemi

 

2 maj 2017 14:09