Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Temadag – Beredskap och livsmedelsförsörjning

april 11 @ 9:00 f m - 4:30 e m

Vårt samhälle är sårbart och produktionen av livsmedel är beroende av en stabil omvärld. Sveriges livsmedelsberedskap har seglat upp som en uppmärksammad och viktig fråga i samhället, mycket beroende på klimatförändringar och omvärldsläget.

Gävleborgs livsmedelsberedskap är en komplex fråga som måste belysas från flera olika håll. Med anledning av detta anordnar Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, LRF Gävleborg samt MatVärden en temadag där vi tillsammans samverkar för en robust livsmedelsproduktion och konsumtion i länet.

Inbjudan riktar sig till lantbrukare och andra företagare inom livsmedelskedjan, politiker, tjänstepersoner, intresseorganisationer och akademin. Dagen avslutas med en marknad med lokala producenter där du har möjlighet att köpa god mat.
Följande frivilliga försvarsorganisationer deltar som utställare under dagen:

  • Bilkåren Hälsingland
  • Lottakåren Söderhamn
  • Civilförsvarsförbundet
  • FRO Södra Hälsingland.

Program

09.15 Kaffe

09.45 Inledning

  • Ronny Stjernlöf, Avdelningschef säkerhet- och beredskapsenheten Region Gävleborg och Jennie Berg, Försvarsdirektör Länsstyrelsen Gävleborg.
  • Food security in a turbulent world – the case of Finland
    Jansik Csaba, forskare, Naturresursinstitutet (Luke), Finland.

10.45 Paus med lokala smakprover

  • Sveriges livsmedelsberedskap – vad är på gång?
    Lena Lind, Livsmedelsverket.
  • Gävleborgs livsmedelsberedskap
    Britt-Marie Stegs, MatVärden.

12.00 Lunch

13.00 Valbart pass 1

  • Måltidsupphandling ur ett beredskapsperspektiv
    Sofia Regefalk och Ulrika Gustafsson, Region Gävleborg.
    Sårbarheter i dagens livsmedelsförsörjning – ur ett kommunalt perspektiv
    Daniel Kriegelstein, Söderhamns kommun.
  • Lokala och korta livsmedelskedjor för ökad livsmedelsproduktion
    Marije Renkema och Afshana Saleh, Högskolan i Gävle.
  • Hur passar gården in i livsmedelsberedskapen?
    Lotta Zetterlund med flera, LRF.
  • Potatisuppropet – potatis en viktig gröda i kris. Med provsmakning
    Rebecka Wikström, Länsstyrelsen Gävleborg och Nanna Jan-Ers, MatVärden.

13.40 Fika

14.10 Valbart pass 2

  • MatTanken Offentliga måltider och beredskap. Beredskapsnätverk och arbete med inköpsstatistik.
    Anna Lundstedt, Jordbruksverket.
  • Hållbara affärsmodeller för lokala livsmedel
    Lea Fobbe, Högskolan i Gävle.
  • Energiproduktion i lantbruket
    Lotta Zetterlund LRF samt Lasse Larsson om biogas och Per Åke Perers om solceller och batterier.
  • Samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor för ökad beredskap
    Britt-Marie Stegs, MatVärden.

15.00 Summering och företagspitch

  • Britt-Marie Stegs, MatVärden och Anette Jonsäll, Region Gävleborg.

15.30 Marknad med lokala produkter

Var:
CFL Söderhamn, Södra järnvägsgatan 7, Söderhamn
Kostnad:
Kostnadsfritt – deltagare betalar lunch själva
Sista anmälningsdag:
03 apr 2024

Plats

CFL Söderhamn
Södra Järnvägsgatan 7
Söderhamn, 82680 Sverige
+ Google Map