Vårt samhälle är sårbart och produktionen av livsmedel är beroende av en stabil omvärld. Sveriges livsmedelsberedskap har seglat upp som en uppmärksammad och viktig fråga i samhället, mycket beroende på klimatförändringar och omvärldsläget.
Gävleborgs livsmedelsberedskap är en komplex fråga som måste belysas från flera olika håll. Med anledning av detta anordnar Länsstyrelsen Gävleborg, Region Gävleborg, LRF Gävleborg samt MatVärden en temadag där vi tillsammans samverkar för en robust livsmedelsproduktion och konsumtion i länet.
Inbjudan riktar sig till lantbrukare och andra företagare inom livsmedelskedjan, politiker, tjänstepersoner, intresseorganisationer och akademin. Dagen avslutas med en marknad med lokala producenter där du har möjlighet att köpa god mat.
Följande frivilliga försvarsorganisationer deltar som utställare under dagen:
Bilkåren Hälsingland
Lottakåren Söderhamn
Civilförsvarsförbundet
FRO Södra Hälsingland.
Program
09.15 Kaffe
09.45 Inledning
Ronny Stjernlöf, Avdelningschef säkerhet- och beredskapsenheten Region Gävleborg och Jennie Berg, Försvarsdirektör Länsstyrelsen Gävleborg.
Food security in a turbulent world – the case of Finland
Jansik Csaba, forskare, Naturresursinstitutet (Luke), Finland.
10.45 Paus med lokala smakprover
Sveriges livsmedelsberedskap – vad är på gång?
Lena Lind, Livsmedelsverket.
Måltidsupphandling ur ett beredskapsperspektiv
Sofia Regefalk och Ulrika Gustafsson, Region Gävleborg. Sårbarheter i dagens livsmedelsförsörjning – ur ett kommunalt perspektiv
Daniel Kriegelstein, Söderhamns kommun.
Lokala och korta livsmedelskedjor för ökad livsmedelsproduktion
Marije Renkema och Afshana Saleh, Högskolan i Gävle.
Hur passar gården in i livsmedelsberedskapen?
Lotta Zetterlund med flera, LRF.
Potatisuppropet – potatis en viktig gröda i kris. Med provsmakning
Rebecka Wikström, Länsstyrelsen Gävleborg och Nanna Jan-Ers, MatVärden.
13.40 Fika
14.10 Valbart pass 2
MatTanken Offentliga måltider och beredskap. Beredskapsnätverk och arbete med inköpsstatistik.
Anna Lundstedt, Jordbruksverket.
Hållbara affärsmodeller för lokala livsmedel
Lea Fobbe, Högskolan i Gävle.
Energiproduktion i lantbruket
Lotta Zetterlund LRF samt Lasse Larsson om biogas och Per Åke Perers om solceller och batterier.
Samverkan mellan näringsliv och offentlig sektor för ökad beredskap
Britt-Marie Stegs, MatVärden.
15.00 Summering och företagspitch
Britt-Marie Stegs, MatVärden och Anette Jonsäll, Region Gävleborg.