MatVärden samarbetar med Högskolor och Universitet och ingår i ett nätverk av forskare vilket ger tillgång till stor kompetens inom området.
MatVärden bistår livsmedelsföretag i regionen i form av förmedling av forsknings-och studentarbeten inom till exempel produktutveckling.
Föreningen erbjuder fortbildning till företagare verksamma inom våra näringar.
Institutionen för kost och idrottsvetenskap (Göteborgs Universitet)
http://www.iki.gu.se/forskning
Industriell näringslära och livsmedelskemi (Lunds universitet)
http://www.appliednutrition.lth.se/
Institutionen för biovetenskaper och näringslära (Karolinska institutet)
http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?l=sv&d=229
IFST, Institute of Food Science & Technology.
http://www.ifst.org/
Institutionen för kostvetenskap, IHV (Uppsala universitet)
http://www.ikv.uu.se/
International Food Information Council
Amerikansk organisation, finansierad av livsmedelsindustrin, som sprider forskningsinformation i vidare kretsar, bland annat till konsumenter.
http://www.foodinsight.org/
KSLA, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien
http://www.ksla.se/
Nordic committee on food analyses (NMKL)
NMKL
SIK, Institutet för livsmedel och bioteknik
http://www.sik.se/
SLU, Sveriges lantbruksuniversitet
http://www.slu.se/
Sök publikationer på SLU Sveriges Lantbruks Universitet: Publikationer
SNF Swedish Nutrition FoundationStiftelse
Ska främja vetenskaplig forskning inom näringsläran och praktisk tillämpning av forskningen. Ansvarar för livsmedelsbranschens egenåtgärdsprogram för hur hälsopåståenden får användas i marknadsföring.
http://snf.ideon.se/
Uppsala Vattencentrum
En sammanslutningen mellan universiteten, myndighheterna och Uppsala kommun.
http://www.uvc.uu.se/
Ämne | Titel | Typ | Årtal, källa | Mer info |
Biodling | Gynna humlorna på gården | Information | 2008 Jordbruksverket |
Hemsida |
Biodling | Bli biodlare | Information | 2011 Jordbruksverket | Läs mer |
Förpackning & Märkning | Bra förpackning skyddar och säljer i hållbart system | Artikel | 2011 FORMAS | Läs mer |
Förpackning & Märkning | Konsumenter om märken på mat – information eller förvirring? | Artikel | 2012 Livsmedelsakademien | Läs mer |
Förpackning & Märkning | Förpackningsdesign för närproducerade livsmedel | Artikel | 2011 Livsmedelsakademien | Läs mer |
Försäljning & marknadsföring | Sharpen Your Skills | Övrigt | 2009 Food Insight org. |
Hemsida |
Försäljning & marknadsföring | Do Your Homework: Learning Through Consumer Research | Övrigt | 2009 Food Insight org. |
Hemsida |
Försäljning & marknadsföring | Framsyn via sociala medier | Rapport | 2011 Livsmedelsakademien | Läs mer |
Försäljning & marknadsföring | Creating Consumer-Friendly Messages | Övrigt | 2009 Food Insight org. |
Hemsida |
Försäljning & marknadsföring | Så väljer konsumenten livsmedel | Artikel | 2010 FORMAS | Läs mer |
Försäljning & marknadsföring | Consumer-tested Messages and Tips: An Overview | Övrigt | 2009 Food Insight org. |
Hemsida |
Hav och Vatten | Mikrober för fiskodling | Artikel | 2011 FORMAS | Läs mer |
Äggproduktion | Modern svensk äggproduktion | Information | 2009 Jordbruksverket | Läs mer |
Jordbruksvetenskap | Phytoestrogens and fatty acids in forage and bovine milk | Avhandling | 2012 SLU, Höjer Annika | Läs mer |
Jordbruksvetenskap | Vallfodrets mineralbalans påverkar mjölkkons hälsa | Övrigt | 2012 SLU nytt, nr 2 |
Hemsida |
Lagstiftning | Svenska lagar och regler | Övrigt | (SFS 2006:804), (SFS 2006:813) | Läs mer |
Lagstiftning | Vägledning och information | Övrigt | Livsmedelsverket | Läs mer |
Lagstiftning | Nationella branschriktlinjer | Övrigt | Livsmedelsverket | Läs mer |
Lagstiftning | EG) 178/2002 är grundläggande för all livsmedelslagstiftning. | Övrigt | (EG) 178/2002 | Läs mer |
Lokal mat | Den närproducerade måltiden: En studie om svensk matturism utifrån de tre perspektiven möjligheter, upplevelser och marknadsföri | Rapport | 2011, Södertörns högskola | Läs mer |
Övrigt | Den maktlösa måltiden: Om mat inom äldreomsorgen. | Avhandling | 2002 Uppsala Universitet Mattson S. Y. |
Hemsida |
Lokal mat | Från pitepalt till grönsaker från Ekerö: En studie av butikschefers och konsumenters attityder till lokal mat i Stockholmsregion | Rapport | 2011, Södertörns Högskola | Läs mer |
Mat & Hälsa | Glykemisk profil ger bättre GI-koll på maten | Artikel | 2011 Lunds Universitet |
Hemsida |
Mat & Hälsa | Fet fisk och fiber skärper koncentration och minne | Artikel | 2012 Lunds Universitet |
Hemsida |
Mat & Hälsa | Blåbär med ”goda bakterier” dundermedicin för magen | Artikel | 2012 Lunds Universitet |
Hemsida |
Mat & Hälsa | Mat som – eller istället för – medicin? | Avhandling | 2010 Lunds Universitet |
Hemsida |
Mejeri | Adoption of the Automatic Milking System by Swedish Milk Producers | Artikel | 2013, Agri Food | |
Mejeri och ost | Vägen till ekologisk mjölkproduktion | Information | 2010 Jordbruksverket | Läs mer |
Mejeri & ost | Ostar gjorda på pastöriserad respektive opastöriserad mjölk- En sensorisk jämförelse | Rapport | 2012, Örebro universitet, Restaurang och hotell högskolan | Läs mer |
Nutrition (näringslära) | Socker - fakta och hälsomässiga aspekter | Rapport | 2006 SNF Swedish Nutrition Fundation |
Hemsida |
Nutrition (näringslära) | Food Related Activities and Food Intake in Everyday Life among People with Intellectual Disabilities. | Avhandling | 2010 uppsala Universitet Adolfsson P. |
Hemsida |
Offentlig upphandling | Mat för äldre – innovativ upphandling | Rapport | 2010 Livsmedelsakademien | Läs mer |
Sensorik | Sensory Quality and Consumer Perception of Wheat Bread: Towards Sustainable Production and Consumption. Effects of Farming Syste | Avhandling | 2004 Uppsala Universitet Kihlberg I. |
Hemsida |
Sensorik | Sensory quality of tomato, carrot and wheat: Influences of growing systems. | Avhandling | 1998 Uppsala Universitet Haglund Å. |
Hemsida |
Sensorik | Sensory quality of pork: Influences of rearing system, feed, genotype, and sex. | Avhandling | 2000 Uppsala Universitet Jonsäll A. |
Hemsida |
Skolmaten | The Swedish School Meal as a Public Meal: Collective Thinking, Actions and Meal Patterns. | Avhandling | 2012 Uppsala Universitet Persson Osowski, C. |
Hemsida |
Övrigt | Ekologiskt vs. närproducerat | Rapport | 2010 Livsmedelsakademien | Läs mer |
Övrigt | Innovation i äldreomsorgen | Rapport | Livsmedelsakademien | Läs mer |
Övrigt | Fäboden som politiskt rum: att vara fäbodbrukare i den gemensamma jordbrukspolitiken | Avhandling | 2013, SLU | Läs mer |