Massor med information för dig som driver eller vill starta företag. Ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Innehåller användbara e-tjänster, läs mer på: Verksamt.se
Om du vill starta ett nytt livsmedelsföretag, eller om du vill förändra det du redan driver, behöver du känna till de krav och skyldigheter som gäller. Livsmedelsverket har en överblick över de regler som gäller och vilka skyldigheter du har som livsmedelsföretagare. Läs på: Starta företag
Restauranger som inte uppfyllt nödvändiga krav och regler riskerar att stängas av myndigheter redan på öppningsdagen. Serverat är projektet som ska göra det enklare för blivande restaurangföretagare att förverkliga sin dröm. Projektet Serverat har tagit fram checklistor, e-tjänster och andra verktyg för att förenkla restaurangföretagande med digitala tjänster. Projektet drivs av Tillväxtverket, Bolagsverket och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL)
Läs mer här.
Och på verksamt.se hittar du en jättebra checklista för restauranger. Man svarar på ett antal frågor som till exempel:
Vill du servera livsmedel där dina egenproducerade varor ingår?
Kommer du ha musik som gästerna kan lyssna på?
Vill du servera starköl, vin, sprit eller andra jästa alkoholdrycker?
Sen får man en lista med alla myndighetskontakter och överikt över tillstånd m.m. Väldigt tydligt och bra.
Checklista för att starta restaurang, foodtruck, gatukök, catering eller annat hittar du här.
Här finns pengar att söka
På sidan agfo.se finns en lista på aktörer där du som entreprenör eller etablerad aktör kan hitta info om var du kan söka finansiering.
Läs mer här.
Grunden i livsmedelslagstiftningen är att den som vill sätta livsmedel på marknaden också ansvarar för att dessa livsmedel
är säkra och rätt märkta. Det är alltså det företag eller den organisation som säljer mat som också ansvarar för att konsumenten får rätt information om maten och inte blir sjuk av den.Kolla fliken Regelverk för livsmedel under
Vi tipsar!
Livsmedelsverket skriver vägledningar som är knutna till föreskrifter och förordningar utan att vara juridiskt bindande. Vägledningarna är i första hand skrivna för dem som arbetar inom livsmedelskontrollen men kan även vara till stor hjälp för dig som livsmedelsföretagare.
Nationella branschriktlinjer är branschens egna beskrivningar
av hur företagen kan göra för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav. Företagarna måste följa bestämmelserna i lagar, förordningar och föreskrifter, men nationella branschriktlinjer är frivilliga att följa. Läs på: Branschriktlinjer & Vägledningar
Livsmedelsverket informerar om ny eller uppdaterad information på Livsmedelverkets webbplats, om pågående projekt eller annat du som livsmedelsföretagare kan vara intresserad av eller behöver känna till. Läs via länken Nyheter från Livsmedelsverket samt branschspecifikt Nyheter för livsmedelsföretagare.
I Uddevalla har ett antal gårdar gått samman och bildat bolaget Gröna Gårdar. De har tillsammans skapat en egen försäljnings- och distributionskedja för sina produkter. De säljer köttboxar som sedan hämtas av kund på förutbestämda utlämningsställen.
Se deras hemsida: http://www.gronagardar.se/