Thomas Högfelt, Gysinge Wärdshus Smakkampens tredje tävlande

På måndagskvällen nådde Smakkampens tredje deltävling Gysinge. Kocken Thomas Högfeldt på Gysinge Wärdshus tog emot juryn. Här slår historiens vindslag, det har varit gästgiveri på platsen sedan 1754!

Thomas bor i byn Kerstinsbo som ligger bara 5 minuter från restaurangen. Menyn har rubriken ”Okomplicerad mat- lokala råvaror” och det är det verkligen. Gysinge ligger ju på gränsen till Uppland, och några av råvarorna kommer därifrån och även från Dalarna. Thomas lyfter vikten av att handla lokalt- för att behålla jobb och sysselsättning kvar i trakten.

Kvällen startade i Gysinges bagarstuga där det bjöds på en brödservering i värmen av bakugnen. Thomas hade bakat både hårt bröd och tunnbröd på lokalt mjöl.

Även förrätten serverades där tillsammans med olika smaker på must och Gysinge brukslager som bryggs i byn.

Varmrätt och efterrätt serverades i matsalen och där kunde vi också beskåda en separator- egen produktion av både grädde och smör denna kväll.

Thomas meny:

Brödservering: Tunnbröd, slarvsylta, knäckebröd, smör

Vildlax ”Flambadou”: Glödbakad gulbeta, havtornsemulsion, krispigt matvete

Ryggbiff & Högrev: Potatiskaka med rökt ost, morotspuré, öl- och märgsky

Svartvinbär & jordärtskocka: Variation på svartvinbär, jordärtskocksglass, råmjölsmunk

Producenter: Glada Gården, Berglunds i Torsåker, Hebo Trädgård, Grådö Mejeri, Bergmans Fisk Saltharsfjärden, Jordnära, Vinnersjö Angus, Mårdängskallpressade Karl Jansson Gården, LissEllas senap, Lars Pers i Fors, Högbo Bruk, Berglunds Bageri, Gysinge Bryggeri, Bernhardssons Gårdskött, Åsas ost, MÅ Lantbruk Buckarby, Järvsö Musteri Gysingehonung och Smedja StormFrost

Tävlingen: Årets 6 kockar serverar en meny som bedöms av en jury som består av Gefle Dagblad MatVärden, sponsorn Menigo och minst en av de övriga tävlande kockarna samt någon matproducent. På den här middagen var gästerna i juryn kocken Fredrik Backman, Göransson Arenarestaurang och Vinnersjö Angus. Tävlingens syfte är dels att höja den kulinariska nivån i länet och lyfta de lokala livsmedelsproducenterna. Årets tema är: Gräv där du står!

#smakkampen #lokalmat #Gävleborg #Gästrikland #Hälsingland #lokalaproducenter #Gysinge Gysinge Wärdshus och Hotell GD.se