Knutte Larsson, Bergmans Fisk Saltharsfjärden nästa tävlanden i Smakkampen Restaurang 2024

Tisdagens tävlande i Smakkampens fjärde omgång var Knutte Larsson som är kock på Bergmans Fisk Saltharsfjärden
Knutte har sina rötterna i Kilafors, men är sedan länge boende i Gävle. Han tog temat ”Gräv där du står” till att inte bara använda lokala råvaror utan också tillägna sina rätter till platser.
Förrätten en hommage till Ockelbo, varmrätten till Saltharsfjärden och desserten till Järvsö. Knutte har suttit i många jurygrupper själv genom åren. Han är engagerad i Svenska kockars förening Norrland och är tävlingsledare för Juniormedaljen, en kocktävling för unga kockar som går på gymnasiet. Han har deltagit i många tävlingar genom sin karriär som började när han gick ut restaurangskolan i Sandviken 1986! Knutte har också suttit i MatVärdens styrelse. Till sin hjälp i köket denna kväll hade han sin kollega på Bergmans som tävlade i förra årets Smakkamp, Joel Petersson.
Knuttes tävlingsmeny:
Förrätt: Ockelbo. Potatissoppa, getost och kallpressad rapsolja Aranchi av korngryn med kyckling. Pralin av kycklinglever, svartvinbärsgelé.
Huvudrätt: Saltharsfjärden. Östersjölax, kycklingbuljong, jordärtskocka. Potatisbröd ”Ekengren style”.
Dessert: Järvsö. Äppelmust, glass på rostad sockerkaka. Hälsingeostkaka, hallon.
Tävlingen: Årets 6 kockar serverar en meny som bedöms av en jury som består av Gefle Dagblad, MatVärden, sponsorn Menigo och minst en av de övriga tävlande kockarna samt någon matproducent. På den här middagen var gästerna i juryn kocken Jonathan Hammar, Världsarvet Gästgivars och Siv Persson från Ockelbo Kyckling. Tävlingens syfte är dels att höja den kulinariska nivån i länet och lyfta de lokala livsmedelsproducenterna. Årets tema är: Gräv där du står!