Viola tar gröten till högre höjder

De skotska högländerna är inte bara kända för den vackra naturen utan också för att det är där man sedan 22 år tillbaka arrangerar VM i grötkokning den 10 oktober, grötens dag. I år har Gävleborg chansen att lyfta en del av sitt anrika måltidsarv - gröten - och kanske hamna på världsmatkartan då Viola Adamsson från Segersta i Hälsingland finns med i tävlingsfältet.

-Det är en helt fantastisk tävling och jag ser det som en riktig utmaning att få mäta mig med tävlingsdeltagare från hela världen!

Inspirera till ökat grötätande

Förutom att Viola är en grötkokerska av rang är hon även doktor i medicinsk vetenskap och forskare specialiserad på den nordiska matens hälsoeffekter. Vad tycker hon då om de trender som nu råder där de både dykt upp hippa grötcaféer samtidigt som andra bannlyser gluten och kolhydrater? Varför vurmar Viola för just gröt?

-Jag vill gärna få ett fokus på grötätandet och inspirera andra att äta mer gröt! Visst är det så att gröt är en utpräglad kolhydratföda men den är, tack vare fullkorn, en fulländad sådan. I min forskning har jag sett att en av de faktorer som bidrar till att minska hjärt- och kärlsjukdomarna är just att äta fullkornsprodukter som gröt. Det finns också specialhavre som är helt glutenfri, konstaterar Viola som också ser gröten som en del av vårt måltidsarv här i Gävleborg:

-Att det odlats korn i Hälsingland och Gästrikland och att kornmjölsgröten länge dominerade vårt län är ett faktum. Numera är det främst havre och råg som utgör basen i grötkokningen men det går ju att variera gröten i all oändlighet!

Någon sådan variation är det inte tal om nu när det är hårdträning inför VM med ett grötkok varje dag på enbart havre, salt och vatten:

-Ja, vi ska ju göra skotsk gröt och det är dessa basingredienser som gäller och sedan måste det till ett finlir vad gäller uppkoket, kokningen, värmen o.s.v. för att få till den perfekta konsistensen och smaken. Förutom kategorin ”skotsk gröt” som anses som huvudkategorin och som är den mest prestigefyllda, finns även en andra kategori där det finns lite mera spelrum och en möjlighet att ta ut svängarna.

Fotot ovan på Viola: Fredrik Björkman, Hälsingetidningar

Öppnar kunskapsrestaurang

Att ta ut svängarna, det är något som Viola Adamsson tänker göra till max när hon senare i höst ska öppna en egen restaurang i Bollnäs.

-Jag kommer att servera en mängd olika goda grötsorter under vår frukostservering!

Restaurangen, med frukost och lunchservering, blir inte vilken som helst restaurang utan det är Violas forskning om den nordiska maten som kommer att utgöra basen för det som serveras.

-Det blir en ”kunskapsrestaurang” med fokus på svenska och lokalproducerade råvaror.

Vi önskar Viola lycka till med såväl restaurangen som deltagandet i gröt-VM!

Nina Nurmesniemi

 

 

14 september 2015 10:53