Vinnande matverk!

Tävlingen Matverk, Sveriges största produktutvecklingstävling när det gäller mat och dryck, går ut på att Sveriges olika landskap tävlar mot varandra. I riksfinalen, som äger rum i början av 2018, ställs de tävlingsbidrag som tagit hem segern i respektive landskap mot varandra. Den 7 november blev det klart vilka de vinnande produkterna för Gästrikland respektive Hälsingland är, när delfinalerna ägde rum i Hudiksvall.

En gedigen skara jurymedlemmar bedömde så väl marknadspotential som smak, doft och textur.

Inte mindre än 13 jurymedlemmar med varierande och omfattande kunskap om bland annat smaker, dofter, textur, matarv, marknad och handel fick säga sitt om de olika bidragen, totalt 12 stycken. Efter många och långa diskussioner, prisutdelningen blev t.o.m. lite försenad, stod det till slut klart vilka vinnarna blev.

För Gästriklands del vann bidraget Yoghurtbollar som Hadeel Naeem från Högbo Gårdshandelsförening gjort på mjölkråvara från Robert Eklundh och Järbogårdar.

Vinnaren från Gästrikland, Hadeel Naeem, tillsammans med Roberth Eklund, Tina Pettersson och Omar Ibrahim från Järbogårdar.

Motiveringen löd enligt följande:

Texturer och smaker i perfekt balans med en twist av Gästriklands eget hälsobär; havtorn. En produkt med många olika användningsområden.

Tvåa blev Växtzon 4:s Eva Perpål med sitt Äppelsmör och på tredje plats kom Sameer Bader, också han från Högbo Gårdshandelsförening, med sin vassledryck Sameers syrliga.

Äppelsmöret kom tvåa i Gästrikland

Sameer Bader till vänster kom trea med sin vassledryck, här med kollegan Filmon.

För Hälsinglands del visade det sig att samarbetet mellan Föne Ostkakeri och Lotta-Boden varit givande, Marie Lodstedt och Lotta Persson kammade hem vinsten med sin Hälsingesaffransostkaka med sylt på blåbär och rom, allt i ett praktiskt kit. Råvaran kommer från Wilhelm Nyman på Nymans lantbruk.

Slow food som fast food

Motiveringen till vinsten:

En traditionell produkt i ny förpackning. Slow food och fast food i nyskapande förening för alla åldrar.

Vinnarduon lyckades också knipa tredje platsen med en annan liknande variant där traditionell Hälsingeostkaka med hjortronsylt erbjuds i ett kit. Silverplatsen tog Linda Mood från Smedsgårdens Delikatesser och Jen Rugolo från Frägsta Hälsingegård med produkten Hitaly Stekost. Råvaran kom från Smedsgårdens Lantbruk.

Överlag höll tävlingsbidragen en hög klass menade jurymedlemmarna, som också påpekade att det var många som tävlade med någon form av mejeriprodukt i årets tävling.

Den gastronomiska juryn i arbete; Landshövding Per Bill, Erik Vestin, Hélène Westelius, Annica Tengvall, Joachim Andersson samt Richard Aldén. MatVärdens Hans Erik Holmkvist berättar om produkten som ska bedömas.

Marknadsjuryn; Per Hjärpsgård, Karin Snell, Johan Zingmark, Rickard Nyberg, Ingela Broström samt Anna Beminge-Linde

Siw vill göra ännu bättre produkter

En som deltog utan att vinna några priser men som var nöjd ändå var Åsa Lindgren från Åsas Ost i Storvik:

-Det var roligt att delta och framför allt att få feedback från juryn, som jag tyckte var mycket kompetent. De tyckte om mina ostbollar och det känns ju bra, konstaterade Åsa.

Siw Persson från Ockelbo Kyckling kom inte heller upp på någon pallplats med sitt bidrag Triss i såser men menade att det sporrar henne till vidare produktutveckling:

-Man kan känna sig lite nedslagen några dagar men sedan tar man in vad jurymedlemmarna haft för åsikter om produkten och så är man igång igen och vill göra något ännu bättre!

Gästriklands tävlingsbidrag, bland annat Siws Triss i såser

Det fanns ytterligare många spännande produkter; vad sägs om en helsvensk variant av salladsost från HallåMi, Trollharen Feelgoods Havtornskaka med honung eller färdigfriterade piroger (Pastelitos), bara att värma, från Kristofersgården och Teve Kvarn?

Hälsinglands tävlingsbidrag

Tävlingsledaren Linda Elverstig från MatVärden var mycket nöjd med årets tävling:

-Det var en varm och familjär stämning under hela dagen och den avslutande stunden med gemensam mingelmåltid var pricken över i:et. Nu ser vi fram emot att vässa till vinnarbidragen fram tills riksfinalen går av stapeln!

Nina Nurmesniemi

 

 

8 november 2017 12:36