Välkommen att nominera person till utmärkelsen Årets MatVärd

”Årets MatVärd är en person som arbetar för att främja regionala livsmedel genom egen produktion, förädling, hantering, försäljning eller som på annat sätt lyfter måltiden och kulturarvet i Hälsingland och Gästrikland” 
Skicka ditt förslag senast 1 maj 2023, med motivering till karin@matvarden.se
Utmärkelsen delas ut i samband med MatVärdens konvent , den 30 maj på Högbo Bruk i Sandviken.

Årets MatVärd 2021 var Therese Westlén, Therese Trädgårdsmat. Motiveringen till varför hon blev årets MatVärd var:
"En hängiven grönsaksodlare och entreprenör där hållbara sätt att odla är en självklarhet. Hon ägnar stor tid till att sprida kunskap och glädje om odling, förädling och matlagning. Therese har stort förtroende bland såväl odlare som konsumenter och driver företaget Therese Trädgårdsmat där hon håller kurser i odling, hållbar matlagning, föreläser m.m. Hon har även startat facebookgruppen Hela Hälsingland odlar, som blivit ett populärt forum där man kan utbyta erfarenheter med varandra. Det senaste året har hon varit en viktig drivkraft för att få fart på försäljningen av lokala grönsaker. På hennes agenda finns nu: Den lokala matvagnen Nära Pära som hon driver tillsammans med kocken Jeff Brickford och odlaren Carolin Lindberg. Tillsammans lyfter de lokala råvarorna och skapar fantastisk lokal mat där potatisen står i fokus. Hon har skapat en samordningsfunktion där lokala odlare kan lämna in sina grönsaker för tvättning, packning och utkörning. Sexton odlare finns nu med som leverantörer och genom denna lösning har hon nu gjort det möjligt att lämna in anbud på lokala grönsaker till Bollnäs, Söderhamn och Ovanåkers kommuner. Leveranserna startar nästa säsong."

Årets Matvärd 2019 var kocken och entreprenören Monica Björklund, Jarsemål, Järvsö.
Motiveringen löd:
"Monica är en riktigt uthållig entreprenör som i det tysta under väldigt många år producerat, förädlat och lagat mat till både nära och långväga gäster. Monica jobbar förtjänstfullt med lokala, ofta egna råvaror och lagar all mat från grunden. Hon är en sann Matambassadör som med stolthet kan titulera sig som årets MatVärd."

12 april 2023 07:50