Tunnbrödsbakning -en tradition värd att värna

När hällregnet stod som spön i backen en riktigt grå decemberdag infann sig ändå en känsla av jul och värme bland ett gäng glada bakentusiaster! MatVärden hade bokat den gamla, anrika bagarstugan tillhörande Rengsjö Hembygdsgård i Hälsingland och tunnbrödsbakning stod på agendan -enligt konstens alla regler... 

I början var deltagarna lite ovana men allteftersom dagen framskred blev alla varma i förklädena och lärde sig behärska de olika delmomenten. Det kavlades, borstades, naggades och fjölan användes flitigt. En efter en kom de nygräddade bröden ut från ugnen. För övrigt samma ugn som Drottning Silvia gräddade tunnbröd i under ett besök 1987... 

Underbart god lön för mödan, nygräddat tunnbröd...

För att orka baka ytterligare några timmar blev det paus för gräddning av egenkomponerade pizzor på samma goda tunnbrödsdeg. Resultatet blev en oerhört saftig och fantastiskt god pizza!

Nina Nurmesniemi

7 december 2015 10:01