Ta dem nu! Högtryck i musterierna

-Det är nu, just nu som det är läge att musta sina äpplen. Nu har äpplena hunnit mogna fullt ut och balansen är perfekt mellan syra och sötma, smaken är suverän! Dessutom är kvaliteten på äpplena i år överlag mycket fin.

Det menar Mats Lager, en av personerna bakom ett av länets lite mindre musterier, Stugsunds mobila musteri i Söderhamn, som mustar på plats eller tar musteriet med sig och åker ut dit där behovet finns.

Av samma uppfattning är Ola Edlund på Hå Saftfabrik som ligger mellan Bollnäs och Kilafors:

-Vi hinner knappt med, en sådan äppelsäsong som vi har i år önskar man att det var varje år! Det är mer frukt än normalt och den håller en bra kvalitet. Det är väldigt många som kommer och lämnar in sina äpplen för mustning.

Alla dessa hav av äpplen som ligger i många trädgårdar är en värdefull skatt att ta hand om. Det menar Mats Lager på Stugsunds musteri, som upplever något av en renässans för mustning:

Allt fler yngre vill musta

-Ja, mustning ligger verkligen i tiden igen. Det här att folk vill göra saker själv, att de vill veta varifrån råvarorna kommer och att de inspireras av alla matprogram, det märker vi av. Det jag gläds extra mycket över är den stora skara yngre människor som dyker upp, det verkar som att den yngre generationen nu börjat aktivera sig på allvar. Man minns att man brukade dricka must som liten och så vill man återuppta traditionen och lära sig ta hand om det vi har i våra trädgårdar. Många vill därför också följa själva mustningsprocessen och se hur det går till. De som inte vet vilken äppelsort de har vill ta reda på det.

Kända äppelsorter eller "grisäpplen"?

Just detta kan vara en utmaning eftersom det finns över 450 sorters äppelsorter bara i Sverige.

 -Här i våra trakter kring Söderhamn kommer folk mest med Ingrid Marie, Åkerö och Aroma men även med t.ex. fina inympade ryska sorter som är jättegoda! För de som planerar att plantera nya äppelträd råder jag att tänka till lite grann om vilka sorter man väljer eftersom vissa äppelträd ofta drabbas hårt av angrepp, däribland t.ex. Lobo som jag själv har i min trädgård. Musten blir inte sämre men det är ändå trist med all skorv, konstaterar Mats.

Ola Edlund på Hå Saftfabrik berättar å sin sida om den utmaning som en sortbestämning på just landsbygden innebär:

-I villaträdgårdar är det mer ordning och reda med ympade äppelsorter men på landsbygden har vi alla dessa s.k. ”grisäpplen”. Det handlar om vildsådda äppelträd som uppkommit t.ex. av ett kastat skrutt och en humla med pollen från exempelvis ett Sävstaholmsträd. Det kan bli ett konstigt träd men äpplena kan vara jättegoda.

 Åkerö

Blanda äppelsorter för bästa smak!

Hur ska man då göra för att få till en riktigt bra must vare sig det handlar om att låta musta sina äpplen hos ett musteri eller att använda en råsaftcentrifug på hemmaplan? Ola Edlund tipsar:

-Man ska blanda olika sorters äpplen för att få mer smak. T.ex. så hör Signe Tillisch till de sorter som ger en blommig smak medan Åkerö bidrar med sötma, tillsammans ger de en härlig, mer komplex smak på musten. Om man gör cider så är det viktigt att även blanda in beska äppelsorter.

Hå Saftfabrik är öppet oktobermånad ut och Stugsunds musteri åtminstone detsamma men enligt Mats Lager är man flexibel:

-Så länge det finns efterfrågan och behov mustar vi.

musteriet Glada Ärtan i Hudiksvall berättar Christer Körsbärskvist att man mustar den här veckan ut. Till nästa år ska man med en förändring i lokalerna kunna musta ännu längre.

Nina Nurmesniemi

 

17 oktober 2016 14:45