Jacqueline Cavazza brinner för mat, mat som är god och tillagad på bra råvaror producerade på ett etiskt tillfredsställande sätt. Som första svensk har hon erhållit en kandidatexamen från The University of Gastronomic Science i Pollenzo, i Piemonte i norra Italien. Det är slow food-rörelsens grundare Carlo Petrini som står bakom universitetet.
Från att ha jobbat inom dagligvarubranschen blev det tre års intensiva studier där allting kretsade kring mat på ett eller annat sätt oavsett om ämnena var mathistoria, mikrobiologi, vin, marknadsföring eller kemi. Jacquelines examensarbete handlade om Sverige som det nya matlandet och den medvetenhet och förändring i synen på vår mat som kommit i kölvattnet av de senaste årens utveckling gläder Jacqueline:
-Länge tänkte vi inte på det som vi har här runt hörnet utan vi exotifierade t.ex. Medelhavsköket. Nu är det ett helt nytt tänk där vi använder oss av det vi har här och lyfter det på olika sätt.
Efter sin examen fick Jacqueline jobb hos välkända krögaren Mathias Dahlgren vars restauranger förärats flera Michelinstjärnor. Hon deltog i arbetet kring konceptet Matbordet där 10 personer deltar i en måltid där det gastronomiska och kulturella kopplas ihop på ett spännande sätt för en ännu större matupplevelse, t.ex. genom att lyfta in den historia som ligger bakom varje råvara. Råvaruproducenterna får en större roll och synliggörs på ett helt annat sätt när de nu sitter med och deltar i måltiden, precis såsom forskare, ideologer och andra och det blir ett spännande samtal mellan dem och matgästerna.
Jacqueline månar om våra bönder och råvaruproducenter. Om det kommer från utbildningstidens många möten med bönder och producenter eller från tiden hos Mathias Dahlgren där kontakten med råvaruproducenterna var ett givet inslag varje vecka, spelar mindre roll men engagemanget och drivet är stort:
-Vi måste bry oss om våra bönder och ge dem förutsättningar att verka, vi kan inte äta datorer, konstaterar Jacqueline med emfas.
Hon brinner för andra saker också:
-Jag vill att vi som konsumenter ska veta vad vi äter, vi måste komma bort från det anonyma. Ett led i detta är att få de lokala producenterna att nätverka och samverka för att bättre nå ut med sina produkter! Det är fantastiskt varje år i Järvsö när Moläta går av stapeln; en massa fina småportioner av lokala delikatesser. Att nå ut med sådan mat till en större krets vore fantastiskt.
-Våra små producenter gör ett enormt jobb när det gäller utvecklingen inom mat- och dryckesområdet. Tänk så mycket pengar och tid de satsar på detta! Jag tycker att de borde få mer stöd och att de riktigt stora företagen å sin sida, med mer resurser, tydligare kunde dra sitt strå till stacken för att Sverige fortsättningsvis ska vara ett land att räkna med när det gäller gastronomi och livsmedelsproduktion.
Jacqueline, Stockholmstjej från början, är stationerad i Järvsö sedan två år tillbaka där hon arbetar för Hälsingestintan med marknadsföring av deras produkter. Hon har hittat sina nya lokala favoriter; tunnbröd, Hälsingeostkaka, pärgröt med fläsk och Marianne Pallars ostar. Att varva dem med svenska klassiker som strömming och köttbullar, det gillar gastronomen Jacqueline.
Från MatVärdens sida är vi glada över att Jacqueline Cavazza kommer att vara en av jurymedlemmarna när årets tävling MatVerk 2017 går av stapeln, det blir den 7 november på Gävle slott.
Nina Nurmesniemi