Det råder sedan länge stor brist på lokala grisuppfödare i länet och därför har skinkälskaren en svår utmaning när det gäller att hitta lokalproducerad skinka. Det finns nästan inga större grisuppfödare och de som säljer julskinka hämtar därför ofta köttet långväga ifrån. T.ex. kommer Hälsingestintans julskinkor nerifrån Kalmar-trakten.
Det finns däremot ganska många företag som har några enstaka grisar på sin gård för självbehov eller för försäljning till sina närmaste vänner och bekanta. Just det, att ha några grisar på gården, är något som inte nödvändigtvis behöver vara illavarslande i form av att man inte vill satsa på grisuppfödning i större skala:
-Det är ett mycket positivt tecken! Under en lång tid hade man inga grisar alls men nu har jag märkt att allt fler börjat föda upp grisar här och där och det blir för en del starten på något större. Efterfrågan är ju så stor på lokalproducerat griskött.
Det menar Anne Eriksson som nyligen startat sitt online-företag Gästrike-kött (som för övrigt snart utvidgas med filialen Hälsinge-kött). Hennes mål är att tillhandahålla en försäljningsplats för producenterna där de kan få tillbaka mer pengar än vad de får i den vanliga butikshandeln:
-Jag månar om att de producenter vi har får avsättning för sina produkter och att de får så mycket som möjligt av pengarna utan fördyrande mellanhänder. Jag har små marginaler för deras skull och jag vill att vi ska få ännu flera som producerar lokalt kött och andra varor!
-Min online-försäljning påminner om Reko-ringen genom att man beställer via hemsidan och så finns det ett flertal utlämningsställen där man kan hämta sina produkter en gång i veckan, på torsdagar. För konsumenten är det väldigt lätt; man kan beställa alla slags olika kategorier av lokalproducerade varor med en enda betalning och sedan hämtar man dem på ett enda ställe. Jag håller koll på utbudet och vet vad som finns att tillgå.
Anne har redan planer för att kunna erbjuda lokalproducerad Gävleborgsskinka till nästa jul, hon vill samarbeta med Anders Persson i Bjuråker.
Anders Persson står bakom företaget Tjärna Lantbruk och han föder upp grisar i lite större skala som sedan slaktas och styckas på Delsbo Slakteri. Vill man som vanlig konsument kunna servera lokalproducerad skinka på julbordet, gäller det att vara ute i god tid med sin beställning, det menar Anders Persson:
-Ja, värsta julruschen börjar vara förbi nu, vi rekommenderar att man gör sin beställning redan i augusti, sepember. Vi säljer vårt griskött styckat i storlekarna 20, 40 eller 80kg, alltså en kvarts gris, en halv eller en hel gris.
Med andra ord gäller det att vurma mycket för griskött och att välja en del där även skinkdetaljen ingår.
Det finns några andra företag som är på gång med grisuppfödning så utbudet till nästa jul kan komma att öka. Men om man fortfarande står där utan inköpt skinka och tillhör den mer vågade typen som kan tänka sig att överraska julbordsgästerna, då kan man med fördel vända sig till Tomas Jönsson i Vinnersjö. Hedesunda. Han erbjuder ”rimmad julskinka på lamm”:
-Visst, det smakar ju lamm men konsistensen är som griskött. Jag kokade en igår och det var mycket gott! Jag har flera kvar för den som vill ha, det tar nog lite tid innan min idé ”slår igenom” fullt ut… Det säger Tomas men han verkar optimistisk…
God Jul!
Nina Nurmesniemi