Spänning i länet när SM i Mathantverk snart går av stapeln

Om knappt en månad kommer 10 företag från vårt län att tävla med sina hantverksmässigt gjorda produkter i stor konkurrens. I årets SM är totalt 145 företag med och tävlar och 400 produkter kommer att ställas mot varandra i de olika kategorierna som finns inom mejeri, charkuteri, fiskförädling, bageri, bär-, frukt- och grönsaksförädling samt innovativt mathantverk.

En av nykomlingarna i tävlingssammanhang är Hudik Bröds Dorothea Guth som i flera år funderat på att delta men inte tagit steget förrän nu:

-Jag har faktiskt ingen aning om vilken konkurrens jag kan vänta mig men jag vill gärna vara med och tävla. I mitt bageri säljer jag även lite andra lokala produkter och jag har märkt vilken fördel det är ur försäljningssynpunkt om en produkt vunnit medaljer i SM i Mathantverk, det är en slags kvalitetsgaranti och produkterna säljer bra.

Satsar på en långkörare

Dorothea kommer att tävla med brödet Gårdsbröd som hon bakat i många år:

-Det är ett stort, mörkt surdegsbröd på 2,5kg bestående av mest rågmjöl och lite vetemjöl. En del av mjölet kommer från en kvarn här i närheten.

Har du några fjärilar i magen inför tävlingen?

-Nej, jag är helt lugn. Vinner man så vinner man och går det inte bra så gör det inte det. Däremot så har jag fjärilar i magen inför att jag eventuellt kommer att utvidga min verksamhet. Man har ju alltid några idéer på gång och i tankarna har jag ett nytt försäljningsställe med hantverksmässigt bakat, glutenfritt och kravmärkt surdegsbröd, det vore något…

Favoriter i repris -men förfinade och utvecklade

En annan av tävlingsdeltagarna är Micke Dilén från Diléns saluhall i Valbo. Han och frun Charlotta har tävlat tidigare och kammat hem både guld- och bronsmedaljer. Det går inte att ta miste på Mickes entusiasm och glädje över produktutvecklingen! Han har tagit till sig av den feedback och de omdömen han fått om sina produkter vid tidigare tävlingar och satsat mycket på att förfina och utveckla sina charkprodukter:

-Mest tror jag på coppan, d.v.s. den lufttorkade fläskkarrén. Den har jag tidigare fått en bronsmedalj för men jag känner att jag nu verkligen fått till den så att den är väldigt fin! Stor, härlig, rund…

I klassen för lufttorkat tävlar Diléns även med sin bresaola, en produkt som också den fått en bronsmedalj tidigare men som liksom coppan fått ta del av Mickes förfiningsteknik.

Tjock salami tekniskt utmanande

I klassen för rökta produkter deltar Diléns med en äppelrökt skinka glaserad med honung samt med klassikern rökt bacon. I klassen färskkorv testas en helt ny bacon-ostkorv samt salsicciakorven gjord med ett äkta italienskt recept som bas. Det sjunde och sista tävlingsbidraget är en lufttorkad korv:

-Jag har gjort en tjock chorizosalami och det blir väldigt intressant att se hur den tas emot eftersom det är tekniskt svårare att lufttorka en tjock variant…

Trots att Micke är nöjd med de produkter han ska tävla med i år blickar han redan framåt mot nästa år:

-Jag och Siw Persson från Ockelbo Kyckling gick en kurs i våras hos Eldrimner där charkmästaren Jürgen Körber delade med sig av all sin kunskap om lufttorkat kött och nu har jag riktigt, riktigt bra produkter på gång! Doften när man kommer in är fantastisk… Tyvärr hann inte de här produkterna bli klara till årets tävling men nästa år så…

Tre ostar från Högbo

Åsa Lindgren från Högbo Gårdshandelsförening har tävlat tidigare och fått både silver och guld för sin ostar. Ifjol fick hon t.ex. guld för sin blåmögelost men hon prövar nu att tävla med andra ostar:

-Vitmögelosten Sigrids och Kolarens, som är en kittost med askrand av typen morbier, har jag tillverkat under en längre tid. Helt ny är däremot min långlagrade ost Logens lagrade. Jag tycker att ostarna är riktigt bra men jag räknar inte med några medaljer, säger Åsa som inte bara är intresserad av själva tävlingen utan av allt runt omkring:

-Det ska bli så jätteroligt att åka upp till Umeå och få träffa likasinnade och utbyta erfarenheter! Hela miljön gör mig så inspirerad och när det gäller ostarna värdesätter jag stort den feedback man får.

Åsa jobbar 75 % på Högbo Bruk med osttillverkningen och hon kommer att fortsätta jobba där några år till fram till pensioneringen:

 -Jag trivs bra och får inspiration från allt som händer på hotellet men jag har hela tiden parallellt ystat ost hemma i köket i en 50 liters gryta och nu kommer jag snart att beställa en betydligt större variant eftersom det händer stora saker här hemma i Storvik!

Nytt ysteri på gång

-Jag håller på att starta upp ett eget ysteri på vår gård. Vi har fått Leader-bidrag och hela familjen är nu engagerad i den här verksamheten. Min dotter kommer att ta hand om marknadsföringen och min man hjälper mig med allt jag behöver hjälp med. Det här möjliggör för mig att delta i andra tävlingar också som t.ex. MatVerk. Efter pensioneringen kan jag fortsätta att hålla på med det jag brinner för och samtidigt dryga ut fattigpensionärstillvaron, skrattar Åsa.

Företaget kommer att heta Åsas ost. Med säkerhet ett namn att lägga på minnet!

I fjol kammade Gävleborgs län hem totalt 7 medaljer varav 4 guld. Förutom de engagerade och duktiga företagarna bakom Hudik Bröd, Diléns och Högbo Gårdshandelsförening kommer även andra lika drivna matföretagare att delta: Lotta-Boden, Saltharsfjärdens fisk och rökeri, Forsa Gårdsmejeri, Söromsjöss Gårdsbageri, Föne ostkakeri, HäckleGård och Reco Meat. Vi håller såklart tummarna för allihopa!

Nina Nurmesniemi

 

6 september 2016 14:49