Spännande utveckling på gång hos Mackmyra!

Innovationslust –det har gänget bakom Mackmyra alltid haft, annars hade vi inte över huvud taget sett skymten av den numera så välkända svenska Mackmyra Whiskyn vars första omgång destillerades redan 1999. Alltsedan dess har man lagt krut på att utveckla recept, produktion och lager och numera har man ett av världens modernaste destillerier i form av gravitationsdestilleriet i Mackmyra Whiskyby i Gävle. Där rullar verksamheten på i samma oförtröttliga anda som tidigare men nu har man tagit ytterligare ett steg framåt när en helt ny verksamhet startats i det forna whiskydestilleriet i Mackmyra Bruk i Valbo. Det har legat nere alltsedan gravitationsdestilleriet invigdes i Gävle 2011 men sedan ett år tillbaka är det full fart där igen! Destilleriet har upprustats till toppskick och heter numera Mackmyra Lab Distillery. Namnet avslöjar en del av den nya inriktningen; här laborerar man fram helt nya spritsorter!

Står på egna ben

Mackmyra Lab Distillery är en helt egen, självständig verksamhet som inte kommer att ta resurser från Whiskyproduktionen och därför har man sett till att hela kedjan finns på plats i destilleriet; från frukt- och kryddberedning, macerering och destillering till buteljering och etikettering. Tanken är att olika gästdestillatörer kommer att jobba där och vartefter ta fram nya, spännande produkter. Den första, hantverksdestillatören Rickard Aldén, har jobbat på Mackmyra Whisky i 15 år (sedan han själv var 15!) men under det senaste året har han jobbat stenhårt för att ta fram Mackmyra Lab Distillerys första, nya produkt; gin.

-Jag gjorde en förstudie förra sommaren. Det har varit mycket laborerande med att ta fram ett bra recept, att göra provdestillationer i små pannor och så allt det praktiska med att få alla prylar här i skick och starta upp destilleriet igen, berättar Rickard.

Han ser inte alls trött ut utan snarare entusiastisk och glad.

-Ja, vi har faktiskt hunnit producera också och räknar med att den första satsen gin kommer upp på Systembolagets hyllor nu i höst! När 13 personer internt blindtestade gin, den egna varianten tillsammans med fyra andra välkända märken, kom Mackmyra Lab Distillerys Gin etta, berättar en uppenbart nöjd Rickard.

16 olika kryddor, bär och frukter

Vi får se hur destilleriet ser ut och hur det går till att tillverka gin. Säckar med kryddor står uppradade på golv och hyllor och otaliga provflaskor finns över stora bord och vittnar om det komplicerade skedet att få fram ett recept där balansen mellan alla aromer ska bli perfekt. Vi får dofta på kryddsättare i form av vanilj, hallon, lingon, enbär, koriander, ingefära, rosépeppar o.s.v.

-För gin är kravet att man har med enbär som dominant smaksättare. Många har också koriander och citrus. Vi har i vår variant 16 olika kryddor, bär och frukter och bara att få zesten och juicen från 500 limefrukter krävde åtta timmars handarbete. När jag sedan skulle hantera satsen på 10 liter limejuice var jag verkligen mån om att inte tappa den i golvet…

Rickard berättar att han därtill hanterade 160 citroner men sedan, när det gällde mängder av apelsiner och grapefrukter, fick han lyckligtvis hjälp av ett innebandylag tack vare Mackmyras samarbete med föreningslivet.

Efter frukt- och kryddberedningen tar en veckas macerering vid, d.v.s. frukt, bär och kryddor läggs ihop med stark sprit (70 %) så att färg, doft och smak lakas ur. Därefter destilleras ginen i de gamla whiskypannorna.

Jag sticker in med en snabb whiskyfråga och undrar om tillverkningen av whisky skiljer sig mycket mellan Skottland och Sverige eftersom jag vet att Rickard gjort studiebesök där.

Mer vetenskapliga och innovativa här än i Skottland

-I Skottland gör man allt lite mer ”på känn”. Här är vi mer vetenskapliga och kontrollerar processerna noggrant och gör alltid uppföljningar. På så sätt vet vi också vad vi kan förbättra, berättar Rickard, som för övrigt snart blir klar från KTH och inte särskilt förvånande älskar att laborera och räkna fram olika tekniska processlösningar…

-De är också mer traditionella där medan vi vågar experimentera och vara mer innovativa. Jag har prövat mycket och det mesta blir bra men en sak som verkligen inte fungerar som smaksättare, det är rödbeta! Det blev alltför jordigt, riktigt hemskt…

Många nya, lokalproducerade spritsorter att vänta

20.000 korkar ligger i lagret och efter buteljeringen sker etiketteringen, även den på ett hantverksmässigt sätt. Vi får smygkika på layouten redan nu. Snart finns den att beskåda för gemene man på nytillskottet lokalproducerad gin på Systembolagets hyllor.

-Det är bara början, vi ser framför oss t.ex. Vodka, Aquavit och kryddad äppelsprit i form av Calvados framöver, berättar VD:n Magnus Dandanell, som nyss dykt upp och belåtet provsmakar den nya ginen.

Nina Nurmesniemi

 

6 september 2017 11:06