Snart lokalproducerad mozzarellaost i länet!

Syftet med MatVärdens båda mobila produktionsvagnar, den ena specialutformad för mejeriförädling och den andra för chark-, grönsaks- eller bärförädling, är att intresserade ska få testa på sin affärsidé i mindre skala utan att behöva göra stora investeringar.

Vagnarna uppfyller alla de krav som ställs för att få producera livsmedel och man han hyr vagnen under en kortare period för att, om produktionen visar sig gå bra och man är nöjd med sin idé, sedan gå vidare med sitt företagande. Det kan t.ex. handla om att våga ta steget till att investera i en egen produktionslokal. Det har bland annat Rengsjö Byamejeri gjort och i det egna mejeriet pågår en febril verksamhet:

-Vi utvecklar ständigt ostarna och imorgon ska vi faktiskt upp till Ås i Jämtland för att gå på specialkurs hos Eldrimner i engelsk ystning. Kanske kan vi snart utvidga vårt sortiment med en och annan ost i Stilton-, Cheddar- eller Lancashirevariant, berättar Gill Simpson.

Lokalproducerade engelska ostsorter snart i Hälsingland?

Även Hälsinge HallåMi har först experimenterat i MatVärdens mejerivagn och sedan framgångsrikt etablerat sig med sin lokalproducerade variant av halloumiost; HallåMi, HallåMiburgare o.s.v.

Ladugård kan komma att bli mozzarellamejeri

Nu är det ytterligare en populär ost från Medelhavstrakten som alldeles snart kan komma att produceras i länet, denna gång den populära italienska mozzarellaosten. Det är Henrik Rugolo från Frägsta Hälsingegård i Näsviken som sedan länge samarbetar med en italiensk producent, Caseificio Olanda, som levererar italienskproducerad mozzarella till Sverige. Nu vill företaget investera i ett mejeri på Henriks gård i Näsviken, dels för att de tycker att det är lättare att finnas här på plats för den svenska marknaden och dels för att de vill kunna erbjuda kunderna lokalproducerad mozzarella.

-Eftersom det finns kapital och en vilja att investera så gäller det bara att skapa de rätta förutsättningarna för att producera en bra ost. Det är därför vi nu ska hyra MatVärdens mejerivagn för att prova oss fram till det bästa receptet som fungerar just här, berättar Henrik Rugolo som blivit koordinator för det hela och är en blivande delägare.

Viktigt med proteinrik mjölk

Han har fullt upp med att hinna förbereda för den italienska producenten som snart kommer till Näsviken för att skapa Näsvikens egna mozzarellaost:

-Det är kontakter med miljökontoret och så  behöver jag ordna med mjölktankar och, det viktigaste av allt, hitta den rätta mjölken. Det är det jag håller på med nu. Det ser ut att bli fjällkomjölk från Gnarp eftersom de kossorna har den rätta proteinrika mjölken som krävs för mozzarellatillverkning. Kaseinet är viktigare än fetthalten, konstaterar Henrik och berättar vidare att italienarna genom videosamtal ska få se hur mejerivagnen ser ut för att eventuellt kunna komplettera med någon särskild utrustning som behövs för just mozzarellatillverkning.

En vit jul att vänta

-Om allt går väl kommer vi alldeles snart att kunna erbjuda lokalproducerad mozzarella, allra senast till Frägstas julmarknad den 17 december!

Nina Nurmesniemi

2 oktober 2017 12:12