Snart dags för delfinalerna i Matverk 2018!

På tisdag 7 november smäller det! Då går delfinalerna av tävlingen Matverk 2018 av stapeln för Gävleborgs del; det handlar om Sveriges största produktutvecklingstävling för råvaruproducenter, förädlare och matlagare som tävlar i lag, landskapsvis. Det innebär alltså att många av Gästriklands och Hälsinglands kreativa och modiga producenter, förädlare och kockar förmodligen kommer att vara lite mer spända än vanligt just denna dag. Under dagen kommer deras matprodukter att noggrant studeras, avsmakas och bedömas av inte mindre än två olika jurygrupper.

Ett av fjolårets bidrag i Matverk, vassledryck!

Det finns dels en gastronomisk jury, dels en marknadsjury och de båda väger samman många olika faktorer som t.ex. ätupplevelse (doft, smak och textur) och marknadspotential. Andra viktiga aspekter är regional koppling, hur nytänkande produkten är samt även tekniken, d.v.s. hur omsorgsfullt och yrkesskickligt matverket är producerat.

Helène ser fram emot juryarbetet

En av dem som kommer att vara med i den gastronomiska juryn är Helène Westelius. Hon är sommelier, kock och matskribent och numera erfaren vad gäller juryarbete. Hon har bland annat bedömt kategorin ostkakor två år i rad i SM i Mathantverk, suttit med i jurygrupper för olika dryckestävlingar och har två års erfarenhet av att bedöma matprodukter av vitt skilda slag i just Matverk.

-Jag tycker verkligen att det är roligt med Matverk; produkternas kvalité har bara blivit bättre från år till år och så är jag så nöjd över MatVärdens tävlingsupplägg och arrangemang, proffsigt från början till slut!

Helène är sommelier och har både jury- och tävlingserfarenhet

Helène vet hur de tävlande kan känna sig eftersom hon själv tävlat i SM i Sommelier:

-Ja, det är nervöst och man ställer sig förstås frågan om man verkligen kan tävla i mat och dryck men det handlar ju om så mycket mera, helheten!

Mer än god smak krävs!

-Erfarenheten gör att man blir proffsigare i sin bedömning. Man utgår inte bara ifrån sina personliga preferenser utan man tänker större än så; finns det potential för den här produkten ute på marknaden eller är den för smal? Jag har ju tidigare suttit i marknadsjuryn och våra röster där har vägt tungt, en ny matprodukt ska vara gångbar ute bland konsumenterna. Å andra sidan är det lika viktigt att den smakar och doftar bra och ser tilltalande ut. Jag ser fram emot att i år få bedöma de här aspekterna i den gastronomiska juryn!

Jurygruppernas ordförande är Per Bill, Gävleborgs landshövding som även är sommelier och mycket intresserad av mat & dryck. Han kommer att kora en vinnare för vartdera landskap, två vinnande produkter som inte bara ska tävla gentemot Sveriges övriga landskap i riksfinalen i början av nästa år utan som också har stora möjligheter att kunna nå ut till konsumenter via t.ex. grossister, restaurangernas menyer eller butikernas hyllor.Per Bill korar en av fjolårets vinnare, Siw Persson, Ockelbo Kyckling

Målet för Matverk är just detta, att öka det regionala matskafferiet genom produkt- och företagsutveckling. Tävlingen driver på innovation och fungerar som en motor för regional mat när man samarbetar i olika led; råvaror, förädling, matlagning och även kommunikation. Vilka samarbeten som varit extra givande får vi som sagt veta på tisdagen den 7 november, detta år i i Hudiksvall, när landskapsfinalerna äger rum!

Nina Nurmesniemi

Hämta bifogad fil
2 november 2017 13:50