Smakkampen och Juniormedaljen -kockar i dagarna två!

MatVärdens matkonvent under två dagar i maj blev en solig historia fylld av smaker, spänning, kunskap och inspiration. Fokus för denna gång var att lyfta kockar och restaurangnäring, en bransch som i mångt och mycket kan driva utvecklingen av den regionala livsmedelsproduktionen framåt såväl vad gäller val av råvaror som profilering av rätter med rötter i Gävleborg. För de besökare som kom väntade ett digert och riktigt högkvalitativt program i form av föreläsningar och diskussioner alltmedan det pågick kocktävlingar som kunde följas live på plats.

Juniormedaljen -kocktävling för unga elever

Under den första dagen var programmet särskilt utformat för elever som går på gymnasieskolornas restaurangprogram. MatVärden och Svenska Kockars Förening arrangerade tävlingen Juniormedaljen där team från Sandviken, Bollnäs, Gävle och Hudiksvall gjorde sitt yttersta för att prestera och leverera smakfyllda rätter till de välmeriterade jurymedlemmarna, däribland välkända Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet i Jämtland:

-Jag prioriterar gärna uppdrag där det handlar om att inspirera gymnasieelever och yngre kockar. Det är viktigt att vi får fler kockar och jag måste säga att jag är så imponerad över hur nivån höjts under de senaste åren. Jag och mina studiekompisar kunde inte leverera så här utmärkta, fina restaurangrätter när vi gick i skolan. Trots deras unga ålder är resultatet fantastiskt, det är så kul!

Team Bollnäs 2, Karro och Lynn.

Medan lagen tävlade kunde klasskompisarna och andra besökare lyssna på bland annat kocken och företagaren Peter Brolin från Delsbo.

-Jag vill veta historien bakom råvaran och förmedla den till mina gäster. Det gör att jag blir mer kreativ som kock och därför väljer jag lokalproducerade råvaror, menade Peter.

Kockyrket -ett flexibelt jobb med mervärde

Hans Erik Holmqvist från MatVärden berättade om sin spännande kockresa genom åren och han uppmanade eleverna att kombinera matlagningen med sitt favoritintresse:

-När jag jobbade i Åre varvade jag matlagning med slalomåkning; kockyrket är så fantastiskt flexibelt att det möjliggör detta. Du kommer energifylld till jobbet, vilket mervärde!

-Du har så många möjligheter att jobba som kock både nära och ute i världen. Satsa på dina praktikplatser! Jag har seglat från Syd-Afrika till Brasilien och därifrån vidare till Karibien och USA. Jag lärde mig massor under den resan, bland annat blev jag fiskkunnig med tanke på att vi tog upp råvarorna direkt ur havet och serverade dem pinfärska. Karibiens marknader var en upplevelse vad gäller råvaror och USA:s Whole Food-avdelningar likaså.

Framgångsrecept: Byta jobb hyfsat ofta och tävla

Hans Erik slog också ett slag för att delta i kocktävlingar av olika slag:

-Jag har deltagit i Årets Kock många gånger och som längst har jag tagit mig till semifinal. De här erfarenheterna har utvecklat mig och min matlagning jättemycket och en tävlingsvinst tog mig faktiskt till Frankrike vilket såklart var jättekul. Mitt råd till er är att byta jobb hyfsat ofta och tävla, då utvecklas ni!

Stefan Lundgren och Margareta Englund från Torsbergsgymnasiet i Bollnäs berättade om kampanjen Ingesläng som de drivit tillsammans med sina elever och som uppmuntrar alla att ta vara på hela råvaran, att inte kasta mat i onödan och att tänka hållbart i all matlagning och i valet av råvaror. Deras flera veckor långa turné runtom i Bollnäs och Söderhamn där de informerat högstadieelever om detta och varvat föreläsningarna med lekar och tävlingar har visat sig vara uppskattat både av eleverna på Torsbergsgymnasiet och högstadieeleverna.

Köttfärs i blindtest

Alla besökare fick också chansen att blindtesta skillnaden mellan helt okryddad, stekt nötfärs från Gästrikland respektive Irland när MatVärdens Linda Elverstig och Nina Nurmesniemi höll i stekspadarna. Det blev en överlägsen seger för den lokalproducerade nötfärsen; faktum är att den föredrogs av närmare 30 personer medan endast två personer valde den irländska nötfärsen som etta. Kommentarerna var enhälliga; bättre smak och bättre konsistens.

Dagen avslutades med en utdelning av Reko-ring Gästrikland, där konsumenter förhandsbeställt lokal mat direkt från producenterna, och med ett inspirationspass i försäljning, inköp och logistik för producenter med föreläsare från Högskolan i Gävle och CLIP (CLIP = ett FoU-Centrum för Logistik och Innovativ Produktion vid Högskolan i Gävle).

Smakkampen -ny kocktävling i länet

Följande dag stod Smakkampen i fokus. Det handlar om MatVärdens initiativ att lyfta kockar och restaurangnäring genom att ordna en tävling för länets kockar där lokala råvaror utgör en viktig del. Till finalen kom Daniel Coyet från Högbo Brukshotell, Fredrik Knief från Göransson Arena i Sandviken, Peter Brolin Gastronomi från Delsbo, Stefan Ehrin från Söders Källa i Gävle samt Robert Roos från Nästet/Grillo i Gävle. Under sex timmar svettades kockarna medan intresserade matlagare och hejande bänkade sig framför och följde de tävlande.

Robert Roos från Gävle tävlade i Smakkampen.

Bra utbyte för de som besökte seminarierna

Ganska få hittade fram till föreläsningarna men de som gjorde det fick riktigt högkvalitativa möten med möjlighet att i mindre gruppdiskussioner ställa alla tänkbara frågor direkt till föreläsaren. Således möjliggjordes t.ex. ett exklusivt möte med Magnus Nilsson från Fäviken Magasinet. Han svarade engagerat på de många frågor som ställdes:

-Vi spenderar varje år 10 miljoner kr på att köpa lokalproducerade råvaror från trakten till vår restaurang.

-Inom det offentliga satsar man miljoner på att köpa effektiva cook & chill-kök men det lockar ingen att bli kock, vilken kreativ människa vill jobba med att bara värma upp mat…?

Magnus själv bra förebild

-Som konsument kan du välja att äta på restauranger som satsar på sin personal; när det går bra för restaurangen gynnar det personalens karriärer och möjliggör en bra personalpolitik som gör att personalen vill stanna kvar. På min egen restaurang har vi en 40-timmars vecka med ett maxtak på 10 timmar övertid; jag vill erbjuda anställningar som går att förena med ett normalt familjeliv. Det ska inte vara bara kvällsjobb och helger! Jag lever som jag lär och jobbar själv 2 dagar och tre kvällar i veckan. Jag har bra personal som möjliggör att jag inte behöver vara fastlåst i min restaurang utan kan ta andra uppdrag mellan varven, något som är utvecklande också.

Magnus Nilsson avslutade med att berätta att han nyligen skrivit en dokumentär bok om vår nordiska matkultur innehållande närmare 150 recept!

Från offentlig upphandling till lokalförädlat kaffe

Sven-Ulrich ”Dulle” Olsson berättade om det mångåriga arbetet från MatVärdens och LRF:s sida att få in mer lokalproducerad mat på de offentliga tallrikarna, ett arbete som varit framgångsrikt med allt fler lokala leverantörer.

MatVärdens Linda Elverstig berättade om hur lokalt producerad mat och dryck kan bidra till regional utveckling och hur det kan göra Gävleborg mer attraktivt. Hon kom med handfasta tips om hur man som beställare kan agera för att erbjuda mer lokalproducerat på menyn vid frukostträffar, lunchmöten, konferensmiddagar, olika events o.s.v. Med inspirerande bilder fick åhörarna ta del av konkreta förslag på rätter, drycker och annat där det lokalproducerade står i fokus. Allt från lokalförädlat kaffe till lokalproducerat godis, pålägg och maträtter går att servera om man så vill.

Berit Löfgren från Länsstyrelsen och David Levrén från LRF redogjorde på ett inspirerande sätt om hur arbetet med den regionala livsmedelsstrategin gått framåt och det blev sedan en intressant diskussion där både producenter, tjänstemän och politiker diskuterade tillsammans.

Kvällsbankett med lokalproducerat på menyn

Tvådagarsmatkonventet avslutades sedan med en mycket spännande kvällsbankett, Guldtjädergalan, i samarbete med Gefle Dagblad, där krogpersonligheter och lokala matprofiler samt de bästa restaurangerna premierades liksom vinnarna av såväl Juniormedaljen som Smakkampen. Högbo Brukshotell stod för en väldigt uppskattad meny med lokalproducerat, allt serverades med finess. Taste of Sound hade skapat ett anpassat ljud- och ljusarrangemang.

MatVärden delade ut sina egna priser i fyra olika kategorier:

Årets förnyare - Kategorin lyfter nya produkter, nya säljkanaler, nya grepp, nya idéer…

Siw Persson, Ockelbo kyckling

Richard Aldén, Mackmyra Lab Distillery

Mikael och Charlotte Dilén, Diléns Saluhall, Valbo VINNARE

Motivering:

Diléns Saluhall har i många år jobbat hårt med att erbjuda lokala producenters kvalitetsråvaror i sin saluhall. Den egna styckningen och förädlingen fungerar som ett flaggskepp i verksamheten och olika kurser, t.ex. korvtillverkning, vidareförmedlar hantverkskunnandet. Nu har företaget, tillsammans med Anne Eriksson från Bondenära, startat en webbaserad handelsplats liknande en Reko-ring.  Med ett flertal utlämningsställen, en smidig betalningslösning och korta ledtider är detta en innovation som gör det ännu lättare för konsumenter att hitta, köpa och få den lokalproducerade maten levererad nära sig.

Charlotte och Mikael Dilén kunde inte närvara men Amshad, medarbetare på Diléns saluhall, och Bondenäras Anne Eriksson hoppade in med bravur. 

Årets producent - Kategorin premierar idogt arbete eller nya uppstickare…

Ram Sen Takuri, Böle Grönsaker, Ockelbo

Lotta och Roger Persson, Lotta-Boden i Loos

Siw Persson, Ockelbo kyckling VINNARE

Motivering:

Har med sitt outtröttliga driv och sin kreativitet och nyfikenhet ständigt förnyat och breddat sitt utbud genom spännande samarbeten och förädling. Tar vara på alla möjligheter att vässa kvaliteten, att hitta nya säljkanaler och att sporras vidare i den personliga utvecklingen genom att delta i tävlingar av olika slag. Siw har varit drivande i att utveckla kvaliteten på svensk fågel genom sin medverkan i exceptionell råvara och sina samarbeten med kockar.

Siw Persson, Ockelbo kyckling

Årets leverantör till de offentliga köken - Premierar företagare som lämnat anbud i den offentliga upphandlingsprocessen.

Susanne Mårtensson, Kinsta Hönsgård

Dellenmejeriet, Delsbo

Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri VINNARE

Vinnarmotivering:

Johanna Hildingsson visar vägen framåt, att man även som liten producent med en nischad produktion kan ta sig in på de offentliga tallrikarna. Äldre personer kan nu få njuta av det lokalproducerade smakarvet Hälsingeostkaka, något som uppskattas stort.

Johanna Hildingsson, Forsa Gårdsmejeri

Årets MatVärd - Premierar ett mottagande och en helhetsupplevelse utöver det vanliga.

Bro Burger Bar, Gävle

Magnus Olsson, Magnus Kök, Catering & Bemanning, Hudiksvall

Jonas och Anna Larsson, Tevsjö Destilleri och Tevsjö Kvarn VINNARE

Vinnarmotivering:

Jonas och Annas vilja att ständigt utveckla verksamheten på gården i Tevsjö har gett resultat. Många, spännande och innovativa samarbeten ger nya produkter och smaker, gästerna bjuds på en gedigen helhetsupplevelse med rundvandringar och lokalproducerad mat av hög kvalitet, allting med ett miljötänk och hållbarhet i fokus.

Juniormedaljen vanns av lag Hudiksvall, Anton och Josua, med följande vinnarmotivering:

Helheten och sammansättningen av rätten platsar på vilken förstaklasskrog som helst. Höga smaker med bra balans.

Smakkampen vanns av Stefan Ehrin från Söders Källa i Gävle.

Vinnarrätten i Juniormedaljen...

...och i Smakkampen:

Vi gratulerar alla, vinnare och icke-vinnare, till ett fantastiskt arbete!

Nina Nurmesniemi

 

17 maj 2018 14:21