Smak av Gävleborg -nu är arbetet igång efter kick-offen!

Smak av Gävleborg, det är namnet på det långsiktiga utvecklingsarbetet för hela länets livsmedelsbransch som  Föreningen MatVärden har fått förtroendet att driva. Och vi brinner verkligen för detta! Vi jobbar för att se allt fler blomstrande livsmedelsföretag i länet, en livsmedelsproduktion som ökar och en kvalitetsnivå där allt fler produkter och företag når toppnivå samtidigt som lägstanivån höjs. Vi ska kunna exportera mera och såväl gävleborgare som besökare ska kunna ta del av all den mat och dryck som produceras i Gästrikland och Hälsingland. Inte bara i butiker, på restauranger och caféer och vid olika besöksmål utan också inom det offentliga där allt fler lokala producenter ska kunna delta i de offentliga upphandlingarna för att den närproducerade maten ska serveras på sjukhus, i skolor, inom äldrevården o.s.v.

Många ska med på (mat)tåget!

Det är detta vi brinner för och lyckligtvis finns det många driftiga och initiativrika människor och aktörer som vill samma sak och alla behövs! Alla de som vill samverka och samarbeta för att sätta Gävleborg på (mat)kartan och utveckla branschen positivt. När MatVärden bjöd in till kick-off för det här utvecklingsarbetet fanns ett 70-tal av dessa med; företagare, tjänstemän och politiker. Föreningen MatVärdens ordförande Karin Ånöstam sammanfattade målet;

-Vi ska öka tillgången och efterfrågan på mat härifrån, närifrån och det ska vi göra tillsammans.

Landshövdingen: -Inga beresta pannkakor!

Länets nya landshövding Per Bill bannade de beresta och smaklösa pannkakorna från Tyskland som serveras i vissa skolkök och menade att det självklart ska serveras färska och lokalproducerade. Han menade också att framtidens turiststråk finns här i regionen med exempelvis Mackmyra, Växbo och Hälsingegårdarna och han underströk verkligen detta:

-Det finns så många pärlor här och nu ska vi få även andra att inse detta! Fortsätt att göra mer av det ni gör nu och gör det i varje kommun.

Landshövdingen uppmanade slutligen alla att tänka på och uppmuntra det lokalproducerade genom att göra aktiva val och genom att t.ex. säga till i butikerna om sortiment och utbud.

Mattrender globalt –nya affärsidéer regionalt?

Ingela Stenson (United minds), en av livsmedelssveriges profiler, berättade om aktuella trender och om hur företag framgångsrikt gör affärer som följer tiden. Hon tog upp allt från begrepp som fäbodifiering (man försöker vara liten fast man är stor), försäljning av ”fula” frukter och grönsaker för att minska svinnet och att hållbarhetstänket har nått även snabbmatskedjorna där vissa konkurrerar med att välja sina råvaror med omtanke, till att äta som en idealist (värderingar styr istället för pris). Hon tog även upp den polarisering som nu råder där mittensegmentet av varor tryter medan vi snarare köper både riktigt billiga och riktigt dyra produkter och där vurmen för ekologiskt är stor samtidigt som mjölkbönderna går på knäna och många tvingas avveckla sin verksamhet. Ingela berättade även att det lokalproducerade, det äkta/naturliga och hälsosamma är fortsatt starkt efterfrågat och det gäller även för alla tjänster och produkter som på något sätt underlättar det för dagens många stressade människor; snabbt, lätt, näringsrikt och gott…

Lokala företagare med visioner

MatVärdens projektledare Ylva Olofsson och Linda Elverstig berättade om utvecklingsarbetet för livsmedelsbranschen i länet; om allt vad detta redan har inneburit (ny hemsida för informationsspridning, mobila produktionskök m.m.) och vad det kommer att innebära; fortsatt olika utbildningar, studiebesök, inspirationsdagar, tävlingar som driver utveckling och affärer, samarbeten med olika aktörer, SM-veckan i Söderhamn 2017 som ska sätta länets mat i fokus o.s.v. Framför allt lyfte projektledarna via ett bildspel många av de företagare i länet som producerar, eller jobbar med, länets mat och dryck och som med egna ord förmedlade sina tankar, visioner och inte minst en stolthet över vad de kan erbjuda.

Vad är Hälsingeostkaka?

Ingela Broström från länsmuseet i Gävle berättade entusiastiskt och engagerat om det måltidsarv som länet har; t.ex. om de pråliga och praktfulla festtraditionerna bönderna hade och hur mat och dryck flödade under bröllop och begravningar i form av tjocka skivor smör, smörbakverk, kålsoppa, lutfisk, starka korvar och mycket brännvin… Kanske någon idag vill utvidga sin meny med den tidens traditionella rätter som Hedesundasnibbar (smörbakverk), ärtmjölspannkaka och sotare i Gästrikland eller lax (speciellt i Söderala) och olika ostkakor i Hälsingland? Eller kams/klubb (kroppkakeliknande rätter), tjockmjölk och knäckebröd eller tunnbröd gjort på korn? Att exportera ”Hälsingeostkaka” kan bli klurigt, den är nämligen inte en utan många olika sorter. Under en paus fick sålunda alla smaka på Forsaostkaka (saffran i), Järvsöostkaka (saffran ovanpå) och Föne ostkaka (utan saffran)…

Ny svensk märkning i handeln senare i höst

Sist ut var Magnus Winges, butikschef på Ica Maxi i Gävle samt LRF:s Auni Hamberg och Pirjo Gustafsson som berättade om samarbetet de har för att öka andelen svenska produkter. T.ex. är märkningen av svenskt kött numera tydlig och försäljningen har då ökat av dessa produkter och samtidigt har ICA tagit bort det danska köttet ur marknadsföringskampanjerna. En helt ny svensk märkning kommer att lanseras senare i höst i alla butiker och det gäller även färdigrätter med minst 75% svenska råvaror (och alltid 100% vad gäller  råvarorna kött, ost och ägg). Och hur ska då regionala producenter få in sina varor i sortimentet? Det hade Magnus Winges svar på:

-Se till att bli en ICA-godkänd leverantör, det är inte alls krångligt, vi tillhandahåller ett formulär som ska fyllas i och sedan är det bara att kontakta din lokala butik och presentera dina produkter.

Magnus Winges betonade slutligen hur viktigt det är att nätverka och träffas, handel och producenter.

Den möjligheten hade verkligen Magnus och alla övriga deltagare när kick-offen avslutades och ett 40-tal lokala producenter stod redo i Gasklockeområdet där lokalmatsmässan Svenska Smaker Gävleborg tog vid.

 

Nina Nurmesniemi

 

 

6 september 2015 17:31