Lammet i fokus i Årets Kock-final men även Siw Perssons Hedemoratupp glänste exceptionellt!

När SM i professionell matlagning, Årets Kock 2015, gick av stapeln i Göteborg var det svenska gårdslammet huvudråvara. Medan kockarna under tidspress febrilt arbetade fram både ett flertal havsinspirerade förrätter och en välkomponerad huvudrätt med lammet i fokus, kunde åskådarna njuta av en matlagningsshow i toppklass. Konferenciererna Anders Dahlbom och Alexandra Zazzi lotsade besökarna rakt in i den spännande tävlingen med alla sina delmoment, domarbedömningar och intervjuer med både tävlande kockar och domarelit.

Mjölkbar, getglass och exceptionella råvaror

Ett stort område utanför inbjöd till provsmakning och samtal kring en mängd olika råvaror och det erbjöds intressanta seminarier t.ex. om hur den svenska maten utvecklas, om trender i tiden, om restaurangbranschens utmaningar och om svenska råvaror på frammarsch. Matbranschens absoluta toppnamn köade tillsammans med matintresserade hemmakockar för att t.ex. ta sig en drink vid mjölkbaren, prova på smakupplevelser i form av fiskdelikatesser, Smaka på Västsveriges ostron och getglass eller testa de nyaste svenska äppelsorterna. Många lockades av att smaka på den allra, allra bästa råvaran, av så bra kvalitet att den av Sveriges kockelit bedömts som exceptionell. Bland utmärkt griskött, fenomenalt nötkött och lamm av bästa möjliga kvalitet hängde Gävleborgs stolta bidrag, Hedemoratupp, uppfödd med omsorg av Siw Persson från Ockelbo Kyckling, och som Sveriges absoluta topprestauranger ställt sig på kö för att få servera.

Hälsingland fostrar toppkockar

Bland de åtta finalisterna, som efter att ha gallrats fram bland 122 tävlingsbidrag, jobbat intensivt i köket under en hel höst och tagit sig igenom delfinaler, fanns Markus Westh, uppvuxen i Bollnäs. Skulle han, tredje gången gillt, ta hem segern och bli den nya innehavaren av titeln Årets Kock? Chansen fanns alltså att ytterligare en kock bördig från Hälsingland skulle stå i det absoluta rampljuset under ett helt år, minst, precis såsom Filip Fastén, Årets Kock 2014 och även han från Hälsingland.

Scenen full av kockar och även en prins

När prisutdelningen sedan skulle ta vid under sen eftermiddag var varje liten yta på scenen upptagen. Där stod tidigare års vinnare av Årets Kock i en lång, lång rad (första tävlingen hölls redan 1982) tillsammans med den namnkunniga juryn på över tjugo personer, hedersjuryn med bland annat prins Carl Philip och inte minst finalisterna tillsammans med kockeleverna. Titeln Årets Kock 2015 gick, till den göteborgska publikens glädje, till 23-åringen Thomas Sjögren, uppvuxen i Västerbotten men numera bosatt i Göteborg med jobb på restaurangen Swedish Taste. Thomas, prestigelös, lite blygsam och med målet att vara en förebild även för unga, blivande kockar är oerhört målmedveten och bevisligen en extraordinärt duktig kock. Vi gratulerar och önskar stort lycka till inför det kommande fullspäckade året! Grattis också till Markus Westh som tog sig ända till final och som säkert är en förebild för många unga Gävleborgare med kockdrömmar!

Nina Nurmesniemi

 

Markus Westh kollar in konkurrenterna och klockan under finalpasset...

Dags att inför publik berätta om huvudrätten. Dahlbom och Zazzi intervjuar.

Fantastiska anrättningar skapades av de åtta finalisterna.

Hela scenen full av Sveriges genom tiderna allra bästa kockar. Därtill en mätt och belåten prins.

Projektet exceptionell råvara gynnar våra lokala producenter och samarbetet mellan producent och kock.

Alla ville ta selfies och spegla sig i glansen av Årets Kock-vinnaren Thomas Sjögren!

 

 

9 februari 2015 11:54