Saluhallsevenemang i Gävle med lokalproducerat

När Slow Food Gästrikland för tredje året i rad ordnade saluhallsdagar i Gävle var man tillbaka i Silvanum intill Boulognerskogen och konceptet var genomgående lokalproducerat. Saluhallens många utställare stod både utomhus och inomhus:

-Det är viktigt att folk hittar till oss och det gör man här, konstaterade Gertrud Edström, som jobbat med att ordna hela arrangemanget för Slow Food och som också deltog som utställare med sitt egna företag Vårt Skafferi Sverige. 

Vinnersjö Gårdsslakteri med lammkött och -skinn.

På plats utomhus fanns t.ex. Knaperboden från Norra Åbyggeby med sina köttprodukter, Trollharens Fisk från trakten kring Ljusne-Axmar och Vinnersjö Gårdsslakteri med lammkött och -skinn. Lennart Sjöberg från HäckleGård i Bergby sålde sin variant av Hälsingeostkaka och menade att det lika mycket handlar om försäljning som att synas utåt och marknadsföra sina produkter:

-Nu är jag här och 13 maj ska vi ner till Wijnjas Grosshandel på Kungsholmen i Stockholm där vi ska bjuda på smakprov. Förra gången vi var där sålde vi slut på allt så nu har de bett oss att tredubbla mängden ostkaka vi tar med oss! Sedan blir det Ockelbo, därefter Hälsingegårdsdagarna där vi ska tävla med vår ostkaka och senare Öland. Det är kul att få dessa förfrågningar och medverka på olika arrangemang!

Många ville smaka och handla!

Inomhus såldes bland annat Mårdängs kallpressade rapsolja, Mellankvarns surdegsbröd, Jarseosts många olika ostar och Café Sarria fanns på plats med sitt kaffe.

Maria Brook från gården Lars-Pers i Fors sålde olika sorters getost och honungsprodukter:

-Den här osten säljer jättebra men jag tror att jag ska gå över till en annan slags förpackning så att osten håller sig bättre, funderade Maria, som med gott humör berättade om sina ostar för potentiella getostgillare och som även dagen därpå skulle sälja sina produkter, då i Gysinge.

Annelie från WiWå Mathantverk i Österfärnebo sålde sina förädlade bär- och fruktprodukter:

-Det är ju inte riktigt säsong för oss just nu men vi har lite kvar till försäljning och vi medverkar gärna här!

Marianne Pallars från JarseOst var nyfiken på WiWå-mathantverks produkter som Annelie sålde.

Besökarna kunde också köpa mjöl från Klockarbacken, drycker från YuleGoat och bland annat kryddor från företaget Kryddan i tillvaron.

Nina Nurmesniemi

2 maj 2016 10:55