Riktiga raritetsomgångar av Evas äppelsmör!

Gästriklands äldsta äppelträd, och enligt många Sveriges äldsta, som funnits i Sofiaparken i Gävle i åtminstone 200 år, sågades ner idag. En som blev bestört är Eva Perpål som använt sig av äpplen från just detta träd i bland annat sitt Äppelsmör, en produkt som så sent som förra veckan kom på silverplats i landskapsfinalen i tävlingen Matverk 2018.

Inget matäpple men anrikt och berömt

-Det är ju väldigt sorgligt att vi inte längre kommer att ha några järnäppel, även kallade Gävle-äppel, från det trädet. Det handlar om ett träd vars äpplen inte gått att artbestämma och som egentligen inte är några matäppel, de kräver bland annat ett helt års lagring, men det har ju varit roligt att använda sig av så kända, lokala äpplen som kommer från ett så anrikt, gammalt träd!

 

Eva, som alltså blandat ett järnäpple med Gästriklands landskapsäpple Malmbergs Gylling i varje äppelkok, har fortfarande kvar 10 äppel i en skål hemma:

-Det kommer att bli några riktiga raritetsomgångar framöver!

Helt nedslagen känner hon sig ändå inte eftersom hon vet att man tagit spön från det gamla trädet som kan ympas in på andra träd framöver.

-Och faktiskt så är det ju så att ju fler olika äppelsorter man blandar i sin tillverkning, desto mer smak och aromer blir det.

Nina Nurmesniemi

13 november 2017 14:34