På menyn: En Dr i sensorik, en pastillföretagare och en expert på grafisk design

När den andra delen av serien Mat & Prat på temat produktutveckling gick av stapeln, var fokus på sensorik och paketering/förpackningar. Annette Jonsäll är Fil. Dr i sensorik med ett förflutet på bland annat Kraft Foods Marabou-avdelning där hon jobbat med smaker. Hon har också jobbat med Grythyttan och då i synnerhet med viner, samt som egenföretagare med pralintillverkning. Just nu jobbar Annette för Region Gävleborg med upphandlingsfrågor där småföretagarna är i fokus:

-Vi vill förenkla processen för företagarna och jobba mer med helheten.

Vikten av att kunna beskriva sin produkt

För dagen var det dock en annan process som deltagarna i kursen fick lära sig mer om, den sensoriska processen. Annette berättade om hur våra sinnen fungerar, om olika metoder för att bedöma smak och om de varianter av test man kan använda sig av när man vill få in synpunkter på sina produkter. Hon berättade t.ex. om hur man kan göra en sensorisk bedömning för att bättre kunna beskriva sin produkt vad gäller smak, konsistens, doft o.s.v. En bra beskrivning kan göra konsumenten nyfiken på produkten. 

Heber Sarria, Sarrias café och Oskar Magnusson, Rältagården smakade sig fram

Och hur skiljer sig olika konsumenttest åt? Kursdeltagarna fick själva delta i olika tester. Tänk att exakt samma juice av många kan uppfattas som sötare eller surare beroende på vilken färg den har! Man kan säga att vi också smakar med synen eftersom många uppfattar en röd juice som sötare än en gul trots exakt samma innehåll (men den ena färgad med röd karamellfärg). Deltagarna fick också lukta sig fram till innehållet i anonymt förpackade burkar, jämföra fastheten i olika varianter av tomater och jämföra olika skinkor, ostar och salamisorter. I vilken salami finns mest/minst fänkålssmak? Vilken ost är mildast/starkast? Vilken skinka är mest/minst salt?

-Vilken skillnad det är på olika produkter när man prövar dem så här samtidigt! Jag som alltid gillat en viss ost insåg nu hur stora skillnaderna är mellan den och övriga liknande ostar, menade Siw Persson, Ockelbo Kyckling.

Annette Jonsäll vill uppmuntra alla att pröva ett flertal varianter av samma produkt vid samma tillfälle för att upptäcka smakskillnader och med den erfarenheten kunna utveckla sina egna produkter enligt det mål man har.

Produktutvecklaren som startade egen pastilltillverkning

Erik Vestin har jobbat med just produktutveckling på Malaco/Leaf i nästan 15 år men är numera egenföretagare inom konfektyrbranschen med företaget Brand of Gefle vars idé är tillverkning och försäljning av svenska pastiller. Däribland pastiller smaksatta med den lokala Mackmyra Whiskyn.

-Visst får man tänka annorlunda som småföretagare. Medan designen för en Läkerolask kan kosta ca 1 miljon kronor (!) har vi en helt annan budget att röra oss med men förpackningen är viktig för att vi ska synas i butiken, berättade Erik.

Linda Elverstig, MatVärden, Per Samuelsson, Fanky, Siw Persson, Ockelbo Kyckling

Läkerolpastillerna finns nu i tretton olika smaker, noggrant testade i en omfattande konsumentpanel där varje smak fanns i 8-10 olika varianter. Själv gjorde Erik först ett koncepttest för att pröva företagets idé och sedan konsumenttester på själva produkterna.

-Det är viktigt att låta personer du inte känner testa produkterna för att få ärliga bedömningar och se till att de är neutralt förpackade vid testerna.

-Ibland behöver produktutveckling inte handla om att skapa nya smaker utan att t.ex. erbjuda en ny storlek, att förpacka om produkten eller att blanda två olika smaker i en och samma produkt.

Ny marknad har öppnats för mindre producenter

Erik Vestin berättade att det kan ta lång tid för ett litet företag att bli mer känt och att de håller på med mycket demos i butiker för att få konsumenter att upptäcka deras produkt:

-Självklart kostar det i tid och smakprov men sakta men säkert ger det resultat. Vår senaste goda nyhet är att vi nu kommit in på taxfree-hyllorna på Finlandsfartygen med våra pastiller.

-När de större företagen stänger ner här i Sverige, vare sig det handlar om tillverkning av Ahlgrens bilar, nedläggning av slakterier och mejerier eller produktionen av Findus-ärter, öppnar det upp en mycket lovande marknad för oss mindre producenter!

MatVärdens projektledare Linda Elverstig är expert på grafisk design med eget företag och mångårig erfarenhet från just matbranschen.

-Vare sig du är en företagare som kämpar för att upptäckas eller en som redan har kunder som du vill behålla ska du som verkligen är en mindre producent utnyttja det trumfkortet i din kommunikation! De stora företagen försöker verka små och låter ofta påvisa en bild av en småskalig verksamhet för att de vet att många konsumenter lockas av det unika, icke-anonyma och det äkta.

Låt förpackningen förmedla det unika med din produkt!

-Det är viktigt att kommunicera produktens mervärden via förpackningen. Vad är unikt med just din produkt? Vad kan du berätta om smakerna, ursprunget, råvarorna, historien eller annat som gör den unik? Paketeringen av din produkt kan göra potentiella kunder nyfikna och intresserade, menade Linda.

-Och även om du "ändå säljer allt du producerar" och inte behöver sticka ut i t.ex. butikshyllan ska du tänka på hur du förpackar din produkt. Låt säga att ett flertal företagare säljer sylt på samma plats, det är då inte säkert att det är den godaste sylten som man som kund väljer om de andra syltmakarna har paketerat sin sylt på ett lockande sätt. I synnerhet inte om sylten ska ges vidare som gåva. Förpackningen är förlängningen av din produkt och det som kunderna tar med sig hem, avslutade Linda.

Nina Nurmesniemi

 

 

 

 

 

 

 

13 maj 2016 13:48