På jakt efter vårens primörer i regnet

Ett ihärdigt regnade och kylslagna vindar hindrade inte några entusiastiska kursdeltagare från att ta sig ut i mulleriket och leta efter primörer i skogens skafferi. Gertrud Edström lotsade fram deltagarna bland örter och blad och berättade allt om hur man känner igen de olika växterna och hur de sedan kan användas i matlagningen eller i tillverkningen av olika produkter som t.ex. marmelad.

Trenden att plocka och servera vad skog och mark ger i säsong är stark på restauranger runt om i Sverige och Norden och många är de kockar och matlagare som använder sig av t.ex. granskott, kirskål, nässlor, tallskott, fläder och maskrosblad för att stärka matupplevelsen.

En av kursdeltagarna var Stefan Lundgren från Söderhamn:

-Det var mycket bra, jag har ju redan lite kunskap från tidigare men lärde mig ändå nya saker och framför allt känner jag mig så inspirerad nu. Dessutom var det roligt att få träffa de andra kursdeltagarna, det utbytet betydde mycket!

Stefan Lundgren, Gustav Lindström och Hans Erik Holmkvist

För Hélène Westelius från Bollnäs var detta någonting helt nytt:

-Jag var verkligen en novis i sammanhanget så jag har lärt mig väldigt mycket nytt och känner mig jättenöjd även om vädret inte var på vår sida just idag. Vi satt och värmde oss framför brasan också och det var ju jättekul att kunna nätverka och prata med de andra. Jag skulle gärna göra om detta och kanske i en annan form, t.ex. som en föreläsning.

Nina Nurmesniemi

17 maj 2016 11:51